Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Tableti » Kraj dileme: Mobitel – tablet?
Tablet 3G

Kraj dileme: Mobitel – tablet?

IDC  je nedavno objavio izvještaj o razvoju tržišta tablet uređaja u narednih pet godina u kojem se predviđa rast prodaje tableta od čak 22.2% na globalnoj razini. Očekivani porast prodaje i veliki tržišni prostor rasplamsavaju bitku za kupce te Samsung, Apple, Asus i ostali veliki proizvođači razvijaju nove modele za tržište gladno inovacija i brzina.

Procesori

Procesor je, između ostalih komponenti, najvažniji dio koji određuje performanse tableta. Najpoznatija imena u ovom području su Texas Instruments, Qualcomm, Nvidia i Samsung. Kineski proizvođači su, međutim, u preko 90% slučajeva usmjereni na dva domaća imena – Rockchip (RK3188 čipset) i Allwinner (A31/A31s čipset). Usprkos ovoj dominaciji, u igru se u drugoj polovici 2013. ubacuju i drugi igrači, pa tako čak četrnaest brendova iz proizvodne zone Guangzhou-Shenzhen izbacuje na tržište proizvode s Intelovim potpisom. Da bi ojačao prisustvo na ovom području, Intel nudi proizvođačima besplatne mobilne komunikacijske čipove da bi tako pomogao u rezanju ukupnih troškova proizvodnje.

Intel nudi i novu Bay Trail platformu koja omogućava da, uz poboljšane performanse, veću autonomiju baterije i bolja sigurnosna rješenja, novi tableti imaju dvojni operativni sustav – Android i Windows 8.1 su, uz Dual Boot funkciju, zajedno na istom uređaju. Na tržištu su već japanski Ramos i10 Pro i kineski Haier W1048. Očekuje se daljnji pad cijena tableta s Windows 8.1 sustavom, odnosno pojavljivanje uređaja s Bay Trail logom s cijenama ispod 2000 Kn.

Tablet 3G

3G funkcija kao standard?

Jedna od dilema s kojom se susreću potencijalni kupci tableta je: što odabrati – veliki mobitel ili mali tablet? Tablet s funkcijom telefoniranja i brzog interneta je dugo vremena i bio cilj proizvođača, ali su visoki troškovi proizvodnje i nedovoljno sazrela tehnologija iznjedrili samo nekoliko takvih proizvoda. Zahvaljujući tehnološkom napretku, danas je taj broj daleko veći pa su stotine modela 3G tableta preplavile tržište, a konkurencija vodi žestoku bitku za privlačenje pozornosti kupaca. Okidač za ovakav razvoj događaja je Mediatekov čipset pod nazivom MTK8125 koji je konačno omogućio proizvodnju jeftinih 3G tableta. Danas su već u trgovinama i novije generacije tableta s još efikasnijim i jeftinijim Mediatek čipsetima, pa se tako 3G tablet Cube Talk7x može kupiti (u Kini) već za par stotina kuna (bez ugovorne obveze :)).

Osim bagatelno jeftinih 3G modela, Mediatek ima konja za trku i u višoj klasi – uskoro se očekuje i 9.7 inčni Cube Talk97 s MTK8135 big.LITTLE™ čipsetom.

Činjenica je da kineski proizvođači još uvijek ne dostižu kvalitet i razinu novih tehnoloških dostignuća renomiranih svjetskih proizvođača, ali karakteristike njihovih proizvoda su sve naprednije,  a cijene uređaja daleko povoljnije. Uz ovaj tempo kineskog tehnološkog razvitka Apple i kompanija će uskoro morati izmišljati čudesa da bi opravdali vrtoglavo visoke cijene proizvoda.

Sve u svemu, 3G će postati standardna opcija u tablet uređajima, a razlika između definicije tableta i pametnog telefona sve manja.

 

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Xiaomi Ninebot Mini

Xiaomi Ninebot Mini od danas u prodaji za 315 USD (Kina)

Xiaomi Ninebot Mini smo najavili još prije pola godine iako nije bilo sasvim jasno o kakvom …

error: Content is protected !!