Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Mobiteli » Lenovo A806 – Recenzija
Lenovo A806

Lenovo A806 – Recenzija

Specifikacije

 • Model: Lenovo A806
 • Na tržištu: Srpanj 2014
 • CPU: 8-jezgreni MTK6592 @ 1.7GHz
 • GPU: Mali450-MP4
 • Memorija2GB LPDDR3 RAM + 16GB ROM + vanjska (SD kartica) do 32GB
 • Ekran: 5-inčni  1280 x 720 piksela
 • Kamera: stražnja 13MP s autofokusom, blenda f/2.2;  prednja 5MP
 • Mreža: GSM + WCDMA 900/2100MHz + FDD-LTE B1/B3 (1800/2100MHz)
 • SIM: Mono SIM (standardna)
 • Povezivost: Bluetooth, WiFi
 • Senzori: Gravitacija, blizina, svjetlost
 • Baterija2500 mAh Li-polimer, izmjenjiva
 • OS: Vibe UI v2.0 (Android 4.4.2 – KitKat)
 • Dimenzije: 140.5 x 70.8 x 8.99 mm
 • Boja: crna

Uvod

Napomena: ako ste vlasnik mobitela Coolpad F1 pročitajte i pogledajte recenziju jer se na više mjesta referira na navedeni uređaj.

Nakon kupovine PC biznisa od IBM-a i daljnje proizvodnje računala pod svojim imenom, Lenovo postaje jedna od najpoznatijih tvrtki u računalnom svijetu. Osnovana je 1984. godine a danas vrijedi preko 18 milijardi USD. Ove godine kupuje i poznati Motorola Mobility koji osim Motorola mobilnih uređaja uključuje i Moto X, Moto G te DROID Ultra serije proizvoda. Lenovo već nekoliko godina obara prodajne rekorde i jedino Apple i Samsung imaju znatno veći udio u globalnoj prodaji mobilnih uređaja. U Kini je dio “velike petorke” koju čine još i Huawei, Coolpad, ZTE i Xiaomi

Model A806 dolazi na tržište kao “mlađi brat” uređaja A808t, poznatijeg kao Golden Warrior A8 a koji je namijenjen isključivo kineskom tržištu, odnosno radi na China Mobile mreži. Jedan je od prvih LTE mobitela s MTK6592 čipsetom na koji je “nakalemljen” MT6290 LTE modem radi potrebe za ponudom 4G/LTE uređaja koji su trenutno vrlo traženi na kineskom tržištu.

Unboxing

A806 dolazi u uobičajenoj eko dizajniranoj kartonskoj kutiji u kojoj su osim mobitela i kineski punjač s adapterom, USB kabel za punjenje i prijenos podataka, uputstvo i jamstveni list na kineskom

Lenovo-A806-Unboxing

Kvalitet izrade i dizajn

Kvalitet izrade je vrlo dobar. Apsolutno ništa ne škripi i ne uvija se i poklopac odlično zatvara poleđinu. Sve je vrlo kompaktno. Dugmad je na desnoj strani i sastavni je dio tijela mobitela (ne skidaju se sa poklopcem kao na nekim uređajima). Veći minus ide na nedostatak obavijesne lampice a manji na nedostatak pozadinskog osvjetljenja kapacitivnih tipki. Netko će na ovo imati ozbiljnu zamjerku ali stvarno nije problem pogoditi tipke i bez putokaza nakon kraćeg navikavanja. Ne dopada mi se ni smještaj USB utičnice na vrhu. Kamera viri par milimetara iz poleđine što nije najsretnije riješenje ali tako odmiče gornji dio mobitela dok je polegnut i oslobađa otvor zvučnika koji je smješten do kamere pa nema problema s reprodukcijom zvuka. Ispod kamere su dvije LED bljeskalice što omogućava bolje snimke pri lošem osvjetljenju. Poklopac je od sjajne i glatke plastike pa će biti potrebna kakva maskica. Zlu ne trebalo.

Na fotografijama mobitel izgleda odlično a u rukama skoro odlično. Razlika u dojmu je zbog sjajnog okvira koji je ipak samo od plastike. Iskorištenost ekrana je dobra, odnosno ima uzak rub između ekrana i bočnih stranica.

(fotografije mobitela su načinjene mobitelom Coolpad F1)

Ekran

Lenovo-A806-ScreenEkran je odličan i nema probijanja svjetlosti. Ima blago zelenkastu nijansu ali neka vas to ne zabrinjava. U postavkama sustava se nijansa i intenzitet boje mogu lako podesiti na potrebne vrijednosti. U prilogu na slikama je usporedni primjer s uređajem Colpad F1. Odziv na dodir je točan i ekran precizno registrira dodir u pet točaka. Mobitel je isporučen s folijom ali sam je uklonio jer prsti ne klize po njoj baš najbolje. Nema čuveni Gorilla Glass ali sam siguran da je površina od kaljenog stakla što je već gotovo standard u ovoj klasi, pogotovo kod poznatijih proizvođača. Već postoje u prodaji i stakleni protektori za A806 pa ni tu ne bi trebao biti problem. Automatsko osvjetljenje funkcionira bez greške.

 

 

 

 

Kamera i zvučnici

Glavna, stražnja kamera je dobra. U postavkama ima brojne opcije za podešavanja i razne korisne i manje korisne stvari poput uljepšavanja portreta, HDR simanja, panorame, snimanja iz više kutova, aktiviranje kamere osmijehom itd. U galeriji su fotografije načinjene ovim uređajem i umanjene na 1000px visine i u nastavku par usporednih primjera s mobitelom Coolpad F1.

Originali se mogu pregledati ovdje

Usporedni primjeri fotografija načinjenih mobitelima Lenovo A806 i Coolpad F1:

U primjerima se vidi da nema bitne razlike među kamerama osim što je primjetno da su makro fotografije nešto oštrije u centru slike kod A806 koji ima i točniju reprodukcija boja (detalj zgrade – zgrada je u originalu u pinky nijansi).

Prednja kamera ima nazivnu vrijednost od 5MP ali ne ostavlja dojam kvalitete. Dobro će poslužiti za video komunikaciju, za selfie fotke i ne baš.

Zvučnici su dobri a izlaz za slušalice još bolji. Testirao sam ga s odličnim kineskim in-ear slušalicama Knowledge Zenith A1 i dojam je vrlo, vrlo dobar. Sasvim jasno definirana zvučna slika. Audiofili će biti posve zadovoljni. Pročitao sam jednu recenziju u kojoj se spominje iritantni šum u slišalicama ali ovdje od toga nema ni Š a izlaz je toliko snažan da ne preporučujem korištenje slušalica na maksimalnom intenzitetu. Mikrofon se može dobro iskoristiti za potrebe snimanja jer su audio snimke pristojne kvalitete. Da ovdje spomenem i vibracijski odziv koji je intenzivan i mekan.

Testovi

Iako imaju sličan hardver, A806 primjetno odskače u rezultatima testova od Coolpada F1. Ponovio sam antutu test za F1 jer su brojke veće što je novija antutu verzija ali Coolpad se nije maknuo od 32500 bodova. Općenito su rezultati bolji za 10 – 20%.

Rezultati poznatih aplikacija za testiranje performansi mobilnih uređaja:

 • Antutu: 33514
 • Passmark: 3324
 • Quadrant Standard: 15424
 • Vellamo Chrome: 2189
 • Vellamo Multicore: 1273
 • Vellamo Metal: 972
 • 3D Mark – Ice Storm Unlimited: 7258

Antutu dodjeljuje preko 8000 bodova za GPU (Mali-450) što je skoro 35% više od bodova za istovjetni GPU na Coolpadu F1 i otkriva razliku u kvaliteti adaptacije android sustava na ovim mobitelima (i Coolpad postiže 8000 ali samo u 4.2 verziji androida).

Vellamo ocjenjuje mobilne uređaje u više kategorija – upotrebu interneta, iskoristivost višejezgrenog procesora i procesorske performanse. Rezultati testova pokazuju da je u ovim kategorijama uređaj pretežno bolji od nekih poznatijih imena, npr. SG3, Nexus 4, Nexus 7, HTC One, Moto G.

Tijekom ovih testova A806 ne pokazuje znakove zagrijavanja i temperatura ne prelazi 30°C. Nisam stigao isprobati igre ali pretpostavljam da bez greške rade sve koje su fluidne u ovoj (srednjoj) klasi mobitela. Mobitel se ne grije pri zahtjevnom testiranju niti prilikom fotografiranja pa je za očekivati da ni sa igricama ne bi trebalo biti problema.

GPS, 2G/3G/4G, WiFi i senzori

A806-VibeUI-2.0-Screenshots (9)GPS lovi signal “na hladno” i bez mrežne asistancije u roku od 30-ak sekunda. Nakon par dana pokušao sam opet i pri testiranju aplikacijom GPS Test prijemnik zaključa signal sa 6 satelita u roku od desetak sekunda uz točnost od par metara i to između zgrada.

Mobilna telefonija radi bez greške u oba smjera, signal je stabilan, nema prekida i smetnji pri komunikaciji a podaci se u 3G mreži prenose bez greške. Većina  kineskih  mobitela  koji  nisu  namijenjeni  inozemstvu  zahtijevaju  naknadno  podešavanje  pristupa  podatkovnoj  mreži  ali  Lenovo  je  odmah  pokupio  VIPnet  postavke  i  spojio  se  na  brzi  internet. A806 “lovi” i 3G frekvenciju od 900MHz što je neophodno za 3G vezu (čitaj: brzi internet) u područjima izvan gradova i naselja u Hrvatskoj a nije uobičajeno na kineskim mobitelima.

4G, odnosno LTE nisam testirao ali prema navodima članova španjolskog foruma Movilesdualsim, radi bez greške. Frekvencija od 1800MHz-a je podržana od hrvatskih mobilnih operatera.

 

A806 ima tek osnovne senzore:

 • senzor gravitacije: BMA222EF
 • senzor blizine: EPL2182
 • senzor svjetla: EPL2182

Lenovo A806 WiFi Test

Kvalitet WiFi signala je dobar i ne prekida se ako je mobitel iza dva zida i na desetak metara udaljenosti od antene. Malo je lošiji od Coolpada F1 koji je šetao između -60 i -50 dBm u istim uvjetima kao i A806 – zabilježeno na grafikonu iznad (crvena linija).

Softver

Lenovo ne koristi originalni android softver na svojim uređajima već vlastitu varijantu pod imenom VibeUI, na ovom uređaju u verziji 2.0 (build 1443), u čijoj pozadini je android 4.4.2 – popularni Kitkat. Vibe nije naročito popularan među korisnicima kineskih mobitela ali nisam našao većih zamjerki pri korištenju ovog sučelja. Baratanje memorijom je uredno i na raspolaganju je konstantno preko 1.2GB radne memorije. Od zanimljivijih opcija tu su:

 • Upravljanje gestama – uključenje ekrana dodirom, pokretanje aplikacija crtanjem znakova po isključenom zaslonu, gašenje ekrana dodirom, itd
 • Hotknot – razmjena podataka dodirom s mobitelom koji ima ovu opciju.
 • Ekran – podešavanje boje ekrana (nijansa i intenzitet boja), Miracast – video/audio prijenos na Smart TV uređaje ili media playere, mogućnost izmjene wallpapera klizanjem prsta po vrhu ekrana, itd

U galeriji možete vidjeti dio VibeUI sučelja:

Kao i obično, svježi modeli kineskih mobitela donose sa sobom nevolje s mogućnostima promjene softvera, root privilegija i ostalih stvari (s kojima kinezi nemaju problema :)). A806 je došao s dvojnim, kinesko-engleskim sučeljem i doslovno gomilom kineskih reklamnih aplikacija i onih koje se ne mogu koristiti izvan Kine (aplikacija za vremensku prognozu, npr). Veliki dio toga se može jednostavno ukloniti a za ostatak je trebalo posegnuti za softverskim preinakama. Na španjolskom forumu su vrijedni članovi servirali jednostavno riješenje za dobivanje root privilegija i postavljanje prilagođenog recoveryja. Uz navedene upute sam u roku od desetak minuta sredio navedeno, obrisao ostatak kineskih aplikacija i stavio na mobitel Google aplikacije. Lenovo redovito ažurira softver za ovaj uređaj pa je za očekivati da će eventualni softverski nedostaci biti ispravljeni.

Uputstva na hrvatskom za “dekinezaciju” mobitela Lenovo A806 i potreban softver ćemo uskoro postaviti na naš forum.

Baterija

A806-VibeUI-2.0-Screenshots (11)Kapacitet baterije od 2500 mAh je dovoljan za prosječnu upotrebu mobitela u trajanju od 1 – 1.5 dana uz oko 4 sata uključenog ekrana i povremene telefonske razgovore i korištenje drugih funkcija. Uz uključenje štednje u postavkama i smanjeno osvjetljenje ekrana u večernjim satima moguće je izvući dodatnih 20-ak posto upotrebe do slijedećeg punjenja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specifikacije Model: Lenovo A806 Na tržištu: Srpanj 2014 CPU: 8-jezgreni MTK6592 @ 1.7GHz GPU: Mali450-MP4 Memorija: 2GB LPDDR3 RAM + 16GB ROM + vanjska (SD kartica) do 32GB Ekran: 5-inčni  1280 x 720 piksela Kamera: stražnja 13MP s autofokusom, blenda f/2.2;  prednja 5MP Mreža: GSM + WCDMA 900/2100MHz + FDD-LTE B1/B3 (1800/2100MHz) SIM: Mono SIM (standardna) Povezivost: Bluetooth, WiFi Senzori: Gravitacija, blizina, svjetlost Baterija: 2500 mAh Li-polimer, izmjenjiva OS: Vibe UI v2.0 (Android 4.4.2 - KitKat) Dimenzije: 140.5 x 70.8 x 8.99 mm Boja: crna Uvod Napomena: ako ste vlasnik mobitela Coolpad F1 pročitajte i pogledajte recenziju jer se na više mjesta referira na navedeni uređaj. Nakon kupovine PC biznisa…

Review Overview

Kvalitet izrade
Ekran
Kamera
Zvučnici
Baterija
Cijena
Pribor

Vrlodobar!

Dobar 8-jezgreni LTE mobitel poznatog kineskog proizvođača. Brz i fluidan sa solidnom kamerom i baterijom. Sve funkcionira besprijekorno a jedina ozbiljna zamjerka je nedostatak obavijesne LED-ice

User Rating: 4.82 ( 5 votes)

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Huawei G9 – predstavljanje 4. svibnja

Huawei je vjerojatno najaktivniji kineski proizvođač – svako malo upoznamo novi model. Nakon cijele serije …

error: Content is protected !!