PayPal zaštita kupaca

PayPal zaštita kupaca

Večina internet trgovina koristi PayPal sustav za naplatu, pa tako i mnoge online trgovine koje prodaju kineske mobitele i tablete. Ukoliko se mobitel za koji ste zainteresirani prodaje u trgovini koja ne nudi opciju plaćanja putem PayPal-a, preporučujemo da je izbjegnete i da nađete neku drugu koja prodajte isti mobitel, ali koristi PayPal. Naravno, tu ne spadaju službene trgovine proizvođača, niti znači da su sve trgovine koje ne nude PayPal loše ili nesigurne za kupnju, ali ako plaćate preko PayPal-a ipak imate određenu dozu sigurnosti. S druge strane, i tu može doći do prevare, može se dogoditi da vam ne pošalju uređaj uopće ili da uređaj nije ispravan kada vam stigne, e tu uskače PayPal koji vam nudi povrat novca.

Savjeti za sigurnu kupnju na internetu

Ovo su neke od stvari koje je preporučljivo uraditi prije nego se odlučite (općenito) na kupnju preko interneta, bilo da kupujete kineske mobitele ili nešto drugo.

  1. Provjerite stranicu sa koje kupujete – Internet je prepun stranica (blogova, foruma) na kojima ljudi prepričavaju svoja iskustva, dobra i loša, s određenim internet trgovinama. Sve što trebate upisati u Google (bez navodnika) je “ime trgovine (stranice) + review” ili “buying from imeTrgovine” ili “ordering from imeTrgovine” ili “experience with imeTrgovine” i sl. varijacije. Uvijek možete i probati s upitima na hrvatskom jeziku, a svakako provjerite i na TeleKinezi koje su dobre online trgovine za kupnju. Ako određenu trgovinu nismo spominjali ili nismo imali iskustva s njom do sada, potruditi ćemo se istražiti i pitati za savjet ostale posjetitelje koji su trgovali s njima.
  2. Čuvajte PayPal email potvrdu kupnje – Kada kupite nešto putem PayPal-a dobiti ćete na email potvrdu (račun) od prodavača, za proizvod koji ste kupili. Pripazite da taj email ne izbrišete. Ako se to slučajno dogodi uvijek imate kopiju u vašem PayPal računu. Ponekad na carini kada vam dođe uređaj znaju tražiti račun, odnosno upravo tu potvrdu od PayPal-a.
  3. Budite u kontaktu s prodavačem – I prije, a pogotovo nakon obavljene narudžbe dobro je biti u kontaktu s prodavačem da vidite da li je vaš proizvod poslan, raspitajte se kada bi trebao stići na vašu adresu, zatražite broj za praćenje pošiljke (eng. tracking number), pitajte ih da zapakiraju vaš proizvod kako treba i općenito ih slobodno pitajte za sve ostalo što vas zanima ili brine.

Kako postupiti u slučaju prevare/oštećenog uređaja i sl?

Ok, recimo da ste obavili prva tri gore navedena koraka, ali opet nešto pođe po zlu. Prodavač ne šalje uređaj iako je prošlo predviđeno vrijeme za slanje (recimo prošlo je više od 7 dana, a vaš uređaj nije još poslan). Ili, platili ste uređaj, prodavač nije poslao uređaj u dogovorenom vremenu i ne odgovara na vaše upite. Ili, uređaj je poslan, dolazi na vašu adresu (ili na carinu), primate uređaj i vidite da je oštećen, ili nakon što ga isprobate vidite da uređaj ne funkcionira kako treba. Evo što vam je činiti slijedeće:

  1. Kontaktirati prodavača – Ukoliko se nešto sumnjivo dogodi i uređaj nije još uvijek stigao do vas ili nije poslan, prvo se obratite prodavaču i vidite gdje je problem. Ako prodavač i nakon vašeg upita u roku od 3 dana (uz XY dana koje već kasni) ne pošalje uređaj zatražite refund (hrv. povrat novca) od prodavača (rok za refund od prodavača je 60 danaopširnije). Ako odbije, zatražite refund direktno od PayPal-a. U svakom slučaju što god da se dogodi prvo se obratite prodavaču, najčešće se sve može riješiti mirnim putem, a često će prodavači u znak isprike poslati i neki poklon (npr. dodatnu bateriju, zaštitu za ekran i sl.).
  2. Kontaktirati PayPal za povrat novca (dispute) – Ako ne možete riješiti problem s prodavačem vrijeme je da se obratite PayPal-u. Ako, i jedino ako niste primili ono što ste naručili ili ako ono što ste primili ne odgovara opisu koji je prodavač dao pri prodaji uređaja (npr. uređaj je oštećen ili ne radi ili je pokvaren), tek onda možete zatražiti pomoć od PayPal-a da vam vrati novac. Za tu opciju imate 45 dana da reagirate i u tom roku jedinu možete pokrenuti dispute (hrv. spor, parnica). Dispute pokrenite u Resolution center-u kada ste ulogirani u svoj PayPal account (opširnije ovdje, ovdje i ovdje).

Zaključak cijele priče – vrlo teško ćete ostati bez novaca ukoliko plaćate putem PayPal-a, samo morate reagirati na vrijeme. U 90% slučajeva moći ćete sve riješiti s prodavačem jer im nije u interesu da se okolo priča o njima u negativnom kontekstu.

Za sva pitanja i pomoć slobodno nam se obratite u komentarima ili putem Kontakt stranice.

error: Content is protected !!