Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Yin i Yang » MTK6592 – Osam jezgri za groš
MTK6592 Mediatek

MTK6592 – Osam jezgri za groš

Tajvanska tvrtka MediaTek Inc. je jedan od vodećih svjetskih dizajnera procesora ili SoC-a (SoC – System on a Chip).
MediaTek nema vlastite proizvode već je, poput Qualcomma i Nvidije, usmjeren uglavnom na projektiranje procesora, dok proizvodni dio ugovara s tvrtkama kao što su tajvanski TSMC ili američki Globalfoundries*.

MediaTek vrši veliki utjecaj na demokratizaciju globalnog tržišta mobilnih uređaja tako da  nudi proizvođačima cjelokupno  softversko i hardversko rješenje – po principu ključ u ruke. Ovo omogućava proizvođačima uređaja da zanemare projektiranje i posvete se isključivo brendiranju i vizualnom identitetu proizvoda.

U srpnju 2013. postaje prvi proizvođač koji je najavio razvoj 8-jezgrenih procesora za mobilne uređaje pod nazivom True Octa (hrv. istinskih osam), gdje svih osam jezgri mogu istovremeno obavljati funkcije.

U studenom 2013., na konferenciji za tisak u Pekingu, MediaTek predstavlja MTK6592. Ovaj  čipset, izrađen u 28nm HPM proizvodnom procesu, se sastoji od osam ARM Cortex A7 procesora koji kucaju na 1.7 – 2.0 GHz i grafičkog procesora Mali450 MP MP4 @ 700 MHz.

 

Antutu TCL S969 Idol X+
Alcatel Idol X+ ili TCL S969 s MTK6592T procesorom @ 2GHz

Konkurentni Qualcomm ima ozbiljne zamjerke na račun Octa Core reklamne kampanje, tvrdeći da je gomilanje procesora reklamni trik jer postojeći softver rijetko koristi i dvije jezgre. Ostavimo li po strani smislenost potrebe za većim brojem procesora, nesporna je činjenica da se MTK6592 smartfon opasno približio konkurenciji specifikacijama i performansama u High-End klasi uređaja. Međutim, ono po čemu MediaTek iritantno (u očima Qualcomma) strši u visokoj klasi su cijene dalekoistočnih uređaja – niže i za nekoliko puta od Samsung, Sony… flagship modela.

Pregled osnovnih specifikacija:

  • MT6592 je prvi čipset s podrškom za H.265 kodek. H.265 zahtjeva samo pola mrežne propusnosti u odnosu na stariji H.264 dekoder što u konačnici daje dvostruko manji mrežni promet podataka i manji video zapis, iste kvalitete.
  • Podrška za  VP9 video kodek
  • Prvi čipset s ClearMotion™ tehnologijom – inteligentnim dupliranjem video frekvencije. ClearMotion™ predstavlja automatsku konverziju 15/24/30fps video zapisa u 60fps (60 sličica u sekundi) mod, što pridonosi posebnom doživljaju reprodukcije videa.
  • Podrška za MHL 2.0 (Mobile High-Definition Link) standard. MHL 2.0 standard nudi prijenos 60fps videa uz istodobno brže punjenje uređaja (u odnosu na stariji standard) preko USB/HDMI priključka.
  • Podrška za 16MP kamere.
  • 24-bitni HiFi audio.
  • Podrška za Ultra-HD (4 x 1080p video) video reprodukciju – H.264 kodekMulti-mode 3G modem (WCDMA + TD SCDMA)
  • Dual-band 801.11n Wi-Fi (5GHz + 2.4GHz) , Miracast standard za bežični prijenos multimedije

Kolike su cijene pametnih telefona s 8-jezgrenim čipsetom – pogledajte u našoj tablici:
Pregled originalnih kineskih mobitela s 8-jezgrenim procesorom

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Xiaomi MiBoy

MiBoy – Xiaomi džemper za sezonu 2015/2016

Zvuči kao šala ali nije. Xiaomi je nakon mobitela, televizora, pročistača za vodu, klima uređaja …

error: Content is protected !!