Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Vijesti » Xiaomi laptop po uzoru na MacBook – Početkom 2016.
Xiaomi Laptop

Xiaomi laptop po uzoru na MacBook – Početkom 2016.

Prve vijesti o mogućnosti da Xiaomi krene u proizvodnju prijenosnih računala datiraju još od kraja 2014. godine ali je takva ideja naknadno odbačena iz samog vrha ove tvrtke kada je osnivač Xiaomija Lei Jun na mikroblogu javno negirao da Xiaomi planira proizvodnju računala:

Xiaomi laptop? Stvarno nemamo takvo nešto u planu

 

Xiaomi LaptopProizvodnja

Xiaomi je nakon osvajanja kineskog tržišta mobilnih uređaja prešao i na ostatak potrošačke elektronike poput rutera, prijenosnog klima uređaja, digitalne vage, produžnih kabela, pročistača vode, akcijskih kamera, Smart TV-a, nosivih uređaja itd. Pokrenuo je čak i vlastitu proizvodnju mikroprocesora i, kako stvari stoje, nema namjeru zaustaviti se na tome. Na redu je laptop i to ne bilo kakav. Informacije iz pouzdanih izvora govore da će Xiaomi pokušati preuzeti dio tržišnog kolača koji sada drže Appleov MacBook Air i ThinkPad tvrtke Lenovo. Već su održani pregovori sa Samsungom za isporuku memorijskih čipova a početni sporazum bi se mogao proširiti i na LCD ekrane kažu neimenovani izvori. Proizvod je još uvijek u pripremnoj fazi, u računalima Xiaomijevih odjela za istraživanje i razvoj. Budući OEM (proizvođač) je Foxconn (proizvođač za Google, BlackBerry, Apple, Dell…) i Inventec.

Cijena

Xiaomi je kineska zvijezda u usponu i normalno je da pokušava iskoristiti popularnost koju uživa u Kini i Aziji a ni ostatak svijeta nije ravnodušan prema kvalitetnom kineskom proizvodu uz koji ne ide i visoka cijena. Sada ulazi na tržište gdje su vodeći igrači Lenovo, HP i Apple, unatoč globalnom padu prodaje osobnih računala tijekom posljednjih godinu dana (što ne vrijedi za Apple koji bilježi značajan rast prodaje MacBook računala). Jedan od motiva za početek proizvodnje prijenosnih računala mogla bi biti velika popularnost računalnih igara u Kini a kojoj je pogodovala 15-godišnja zabrana prodaje igraćih konzola Playstation i Xbox što je do nedavno bila na snazi u Kini.

Informacije iz Kine kažu da bi cijena ovakvog računala mogla biti oko 3000 yuana (470 USD / 420 EUR / 3200 Kn) što je za laptop koji izgleda kao Mac, ima komponente koje su na razini klase Apple proizvoda i košta polovicu od cijene jednog MacBook Air prijenosnika, prava prigoda.

Operativni sustav

Možemo očekivati da će Xiaomi laptop, po dobrom starom kineskom običaju, “pokupiti” osnovne linije MacBook računala a operativni sustav bi mogao biti Windows 10 ili čak MIUI OS na bazi linuxa. Windows 10 je sasvim realna opcija jer Microsoft već neko vrijeme pregovara oko novog OS-a za Xiaomi proizvode a već su dva testna izdanja “desetke” prilagođena Xiaomi Mi4 mobitelu.

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Snapdragon 830 će navodno imati 8 jezgri

Snapdragon 820 je trenutno jedan od najbržih čipseta na tržištu i upravo zato su se …

error: Content is protected !!