Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Vijesti » Qualcomm u protunapadu – Snapdragon 410
Snapdragon 410

Qualcomm u protunapadu – Snapdragon 410

Najezdu kineskih mobitela u 2013. godini možemo zahvaliti tajvanskom proizvođaču čipova – tvrtki Mediatek. Kvalitetom i cijenom su se uspjeli probiti na tržište kojim dominira Qualcomm. Očito uzdrman uzletom konkurencije, Qualcomm priprema protunapad u 2014. godini najavom proizvodnje čipseta koji će omogućiti proizvodnju vrlo pristupačnih i kvalitetnih uređaja. Cijela priča se vrti oko novog procesora pod nazivom Snapdragon 410. Kakve novitete možemo očekivati od ovog zmaja?

  • 64-bitni čip
  • Adreno 306 GPU
  • $150 (840 Kn) – očekivana najniža cijena mobitela s ovim čipsetom
  • 4G LTE – superbrzi mobilni internet
  • GLONASS + GPS – bolje satelitsko pozicioniranje (dva satelitska sustava)
  • Dual SIM (možda čak i Tripple – za tri domaća mobilna operatera :))
  • NFC, 13MP kamera, 1080px video…

Slabija varijanta ovog čipseta, Snapdragon 400, se već nalazi u jeftinom Motorola Moto G mobitelu.

Termin izlaska na tržište je druga polovica 2014. godine, a detaljniji podaci će biti predstavljeni na CES-u u siječnju 2014. Očekuje se odgovor konkurencije tako da bi naredna godina mogla biti u znaku 64-bitnih mobilnih procesora. Nadajmo se da će se i operativni sustav android prilagoditi ovom napretku na području hardvera.

Osim napada na Mediatek i drastičnog obaranja cijena mobitela s brzim hardverom, zanimljiva je i činjenica da će LTE uređaji postati vrlo pristupačni, pa će tako i 4G LTE mreže postati dio standardne ponude mobilnih operatera. Osim za Android, Snapdragon 410 nudi podršku za mobilni Windows OS, kao i za Firefox OS.

 

 

 

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Snapdragon 830 će navodno imati 8 jezgri

Snapdragon 820 je trenutno jedan od najbržih čipseta na tržištu i upravo zato su se …

error: Content is protected !!