CWM i ROOT – Prvi dio

napomena: primjena postupaka navedenih u daljnjem tekstu može dovesti do gubitka korisničkih podataka, prava na jamstvo i, u krajnjem slučaju, do oštećenja uređaja. Telekineza.com ne odgovara za vaše postupke. Zabavu, međutim, jamčimo.  🙂

Za uvod – tekst CWM i Root je namijenjen onima koji namjeravaju napraviti sigurnosnu kopiju android sustava, zamijeniti postojeći softver (rom) novim i obavljati mnoge druge korisne radnje na mobitelu. Postupak se odnosi, uglavnom, na novije kineske mobitele s MTK čipsetom. Ako se ne vidite u ovom opisu, slobodno prijeđite na manje zahtjevan sadržaj.  🙂

Recovery

Recovery (hrv. oporavak) je program smješten na posebnoj particiji u memoriji uređaja pokretanog androidom, u ovom slučaju – mobitela ili tableta. Pokreće se pritiskom na kombinaciju tipki uređaja (ili naredbama iz komandne linije s računala). Nakon pokretanja recoverya na zaslonu mobitelu se otvara jednostavan meni iz koga je moguće izvršiti oporavak (recovery) sustava, brisati pojedine particije, instalirati novi sustav (rom) ili pojedine programe, vratiti mobitel na tvorničke postavke itd.

Postojanje recoverya značajno pridonosi popularnosti android uređaja jer na jednostavan način omogućava korisničke izmjene sustava i pokretanje opcija koje nisu prisutne u originalnom, tvorničkom androidu.

Recovery može biti tvornički – takozvani Stock Recovery ili pak prilagođeni, odnosno Custom Recovery.

stock_recovery

Stock (hrv. lager, skladište) je tvornički ili sistemski recovery, siromašan opcijama i nudi mogućnost instaliranja originalnog, tvorničkog softvera ili resetiranja sustava na tvorničke postavke (factory reset).

cwm

Custom Recovery nudi mnogo više. Načinjen je da omogući pohranu i vraćanje sigurnosne kopije sustava (backup), selektivno brisanje podataka, instalaciju prilagođenog ili drugog sustava (rom) bez proizvođačkog digitalnog potpisa, upravljanje particijama i mnogo drugih lijepih stvari.

Postoji više varijanti ovog korisnog programa. Najpoznatija je ClockWorkMod Recovery ili, skraćeno CWM. Autor je legendarni haker Koushik Dutta, poznatiji kao Koush, nevjerovatan lik koji je čak nudio pomoć pri instalaciji recoverya tako da je, bez naknade, primao pošiljke s problematičnim mobitelima na kućnu adresu i zatim ih, nakon instalacije recoverya, vraćao vlasnicima.

Osim CWM-a, popularan je i TWRP – Team Win Recovey Project, recovery s dodatnim opcijama, koji omogućava kretanje menijem jednostavnim dodirivanjem ekrana.

Kratki opis postupka instalacije CWM recoverya

Instalacija CWM-a na nove generacije kineske mobitele je prilično jednostavna.

Driveri

Na početku je neophodno omogućiti prepoznavanje mobitela od strane računala. Kao i kod uključivanja novog računalnog hardvera, potrebno je instalirati odgovarajuće drivere na računalo. Kod MTK mobitela (većina novijih uređaja iz Kine) riječ je o univerzalnom MTK driveru, a ako računalo ni nakon toga ne “prepozna” mobitel, treba instalirati odgovarajući PDAnet driver.

Root

Drugi korak je dobivanje potpunog korisničkog pristupa operacijskom sustavu ili, ukratko, treba dobiti root. Tu su na raspolaganju brojni alati, među kojima su najjednostavnija rješenja programi tipa One Click Root, kao npr. vRoot ili eRoot.

eroot

Napomena: moguće je da već imate root na mobitelu. Skinite s Google Play trgovine program Root Checker pa provjerite. Ako je root tu – super, ako nije – natrag na root.

Posljednji korak je instalacija CWM-a. Ovo je najlakši dio posla. Pronaći odgovarajući CWM za određeni model mobitela, kopirati ga na SD karticu, instalirati Mobileuncle MTK Tools s Google Play trgovine i unutar MTK Tools-a pokrenuti CWM recovery. Reboot. Gotovo.

Mobileuncle

Postoji i jednostavniji postupak za dobivanje roota, bez instalacije drivera i povezivanja mobitela s računalom. Dovoljno je na mobitel instalirati program FramaRoot i pokrenuti ga prema uputstvima.

FramaRoot

U drugom dijelu ovog tutorijala će biti objašnjen postupak spremanja sigurnosne kopije sustava i instalacija kineskih varijanti androida ili prilagođenog (custom) roma na mobilni uređaj.

Drugi dio tutorijala

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Tutorijali

Tutorijal za APN – Podešavanje podatkovne mreže

Problem s podatkovnom mobilnom mrežom se najčešće manifestira na dva načina: Dobili smo novi mobitel …

error: Content is protected !!