Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Yin i Yang » Miui, LeWa i Baidu – Zbirka kineskih operativnih sustava
Zbirka Romova

Miui, LeWa i Baidu – Zbirka kineskih operativnih sustava

Koristite li smartfon koji na sebi nema simbol oštećene jabuke zacijelo znate što je android. Možda ne baš definiciju ovog googleovog operativnog sustava, ali znate o čemu govorimo. Vjerojatno znate i za pojmove kao što su Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, možda čak i za KitKat. Bolji štreberi među vama znaju i za CyanogenMod, AOKP, Paranoid i Omni. Sve što smo nabrojali predstavlja manje-više uspješne nadogradnje osnovnog android sustava.

Miui Kompas
Miui OS – kompas aplikacija

Na našu radost, a nadam se – i vašu, u svijetu androida postoji i nešto drugo – iako je i dalje riječ o istom operativnom sustavu.
Miui, Lewa i Baidu su kineske verzije androida a razlika u odnosu na prethodne je što naglasak nije na unaprjeđenju već na kompletnom face liftingu. Osim uljepšanja tu su i brojne funkcionalnosti koje ne nalazimo u originalu a koje su ovdje dio sustava: vlastito upravljanje pokretanjem i kontrolom pristupa aplikacijama, brojne opcije podešavanja korisničkog sučelja, vlastite aplikacije za kameru, galeriju, glazbu, alarm…

Kineski mobiteli zasnovani na Mediatek procesorima imaju slabu softversku podršku od strane proizvođača. Prva firmware verzija lako može biti i jedina – pogotovo kod slabo poznatih proizvođača. Mediatek je već neko vrijeme na lošem glasu zbog sakrivanja izvornog koda za svoje procesore. Međutim, za ovaj problem postoji i rješenje, bar za dio kineskih mobitela.
Unatoč izostanku proizvođačke podrške, pojedini modeli mobitela imaju podršku developera nekoliko kineskih varijanti androida među kojima je najkvalitetniji već spomenuti trio: Miui, LeWa i Baidu.

Da ne bi lutali bespućima interneta i ulazili u bitku s googleovim prijevodom kineskog, donosimo vam malu zbirku kineskih operativnih sustava. Naravno, ne otkrivamo toplu vodu, svaki zaljubljenik u mobilnu tehnologiju će uz manje ili više truda već pronaći varijantu OS-a koja mu odgovara. Ono što ovdje nudimo je jednostavni pristup većini kineskih varijanti androida. Ritam izlaska novih verzija softvera je uglavnom jednom tjedno.

Napomena: Prije instalacije (flešanja) potrebno je imati pohranjenu kopiju operativnog sustava i provjeriti da li je stvarno riječ o navedenom mobitelu

Uputstvo za instalaciju

Preuzimanje:

Google apps / Gapps – Softver za instalaciju google servisa i aplikacija

Miui V5 demo:

LeWa OS demo:

Baidu OS demo:

 

Lewa Lockscreen
LeWa OS – Zaključavanje ekrana

Kratki kinesko – Google translate – hrvatsko – engleski brend rječnik:

 • Asocijacija / Association = Lenovo / LePhone
 • Dobro Domene / Good Domain = Jiayu
 • Proso / Millet = Xiaomi
 • Kvalitet Riže / Quality Rice = Umi
 • Svjež / Cool = Coolpad
 • Zhuopu = Zopo
 • Paprike / Peppers = Chili Pepper
 • Nikai En = Neken
 • Gljive / Mushrooms = Mogu
 • Jin = Gionee
 • Ou Sheng = iOcean

Varijante naziva brendova:

 • Amagatarai = K-Touch
 • Kivu = G’Five

Varijante naziva modela:

 • Huawei: U8815 = U8818
 • Huawei: U8836D = G500 Pro

Miui

P.S.
Ako još uvijek mislite da ovdje riječ o slabo poznatom i nezanimljivom softveru, griješite:
Tvrtka Baidu je na 6. mjestu Forbesove liste najinovativnijih svjetskih tvrtki.
Miui je na 3. mjestu Fast Company liste najinovativnijih svjetskih tvrtki.

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Xiaomi MiBoy

MiBoy – Xiaomi džemper za sezonu 2015/2016

Zvuči kao šala ali nije. Xiaomi je nakon mobitela, televizora, pročistača za vodu, klima uređaja …

error: Content is protected !!