Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Mobiteli » “Ekran – Zvučnik” tehnologija za povratak Malate na scenu
Malata Dada X6

“Ekran – Zvučnik” tehnologija za povratak Malate na scenu

Nekima od vas je vjerojatno poznat uređaj Malata i8 iz 2013 godine. Osim povoljne cijene, ovaj prošlogodišnji model je bio zapažen zbog neuobičajenih 1GB RAM-a na mobitelu niske klase, odnosno slabašnom dvojezgrenom čipsetu MTK6577. Ovo je bio njihov najpopularniji uređaj u standardnoj ponudi trgovina kineskim mobitelima i još uvijek je izlistan na Pandawillu. Nakon što su propustili proizvodnju nove generacije mobilnih uređaja na početku ove godine, vraćaju se na scenu s jednim inovativnim proizvodom. Kao povod za povratak ističu 30-godišnju obljetnicu jer Malata je prisutna na tržištu još od daleke 1984, doduše ne kao proizvođač telefona već DVD i video uređaja.

Malata Dada X6Predsjednik Malata Mobile Communications Co. Ltd najavljuje Dada X6 – vrlo zanimljiv proizvod koji će biti dostupan u Kini od kraja listopada. Dada X6 će biti prvi smartfon na svijetu s inovativnim “ekran-zvučnikom”. Naime, umjesto standarde izvedbe zvučnika ulogu membrane ovaj put ima stakleni zaslon mobitela. Malata s ovim uređajem ima namjeru postati svjetski predvodnik korištenja “ekran-zvučnik” tehnologije na pametnim telefonima. Ovo nije prvi put da se ovakva tehnologija pokušava uvesti na mobilne uređaje. Godine 2012. je Motorola najavila ovakav koncept ali je sve ostalo samo na najavi.

Dada X6 će omogućiti prijem zvuka visoke kvalitete u neposrednoj blizini zaslona gdje cijela staklena površina prenosi zvuk i neće biti potrebno namještati zvučnik na uho (poznat problem kod starijih osoba). Ova tehnologija (dakako, bude li uspješna) šalje u povijest klasični dizajn prednje stranice smartfona i stvara čisti, minimalistički efekt.

Prve informacije o specifikacijama su blago razočaravajuće. Malata je odabrala low-end čipset MTK6582 uz 512MB RAM-a. Držimo da će ovo odbiti dio potencijalnih kupaca, bez obzira na revolucionarni dizajn prednjeg zvučnika i da je jedina šansa za dobru prodaju određivanje cijene u području ispod 80 USD. Od ostalih značajki navodimo 5-inčni FWVGA ekran i Android 4.4. Ovo je ipak svojevrsna premijera pa tvrtka vjerojatno ne želi ulaziti u veći rizik razvojem zahtjevnijeg proizvoda.

Malata Dada X6

 

Malata je vrlo perspektivna tvrtka koja se već nekoliko puta našla u vrhu liste “Top 500” azijskih brendova a nedavno je preuzela nekoliko jakih kineskih tvrtki. Uz dugogodišnju tradiciju i ulaganje u razvoj i istraživanja, lako bi mogla postati jedan od zapaženijih kineskih mobilnih brendova.

Izvor: 1,2

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Huawei G9 – predstavljanje 4. svibnja

Huawei je vjerojatno najaktivniji kineski proizvođač – svako malo upoznamo novi model. Nakon cijele serije …

error: Content is protected !!