Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Mobiteli » ZOPO ZP998 – Recenzija
ZOPO ZP998

ZOPO ZP998 – Recenzija

ZOPO ZP998
GENERALNO
ProizvođačZOPO
ModelZP998 (Black 2)
Datum izlaska
EKRAN
Veličina5.5-inčni, IPS
RezolucijaFHD 1920 x 1080 px (401ppi)
ZaštitaGorilla Glass 2
Ostalo
ZNAČAJKE
OSAndroid Version 4.2
Chipset8-jezgreni MTK6592 - 1.7GHz
GPUMali450-MP4 @ 700Mhz
RAM2GB
Baterija2400 mAh
Ostalo
KAMERA
Stražnja kamera14MP
Značajkeauto fokus i LED bljeskalica
Video1920*1080 @ 30FPS) / MPEG-4 1080P @ 30fps
Prednja kamera5.0MP
MEMORIJA
Interna16GB ROM
SD karticapodrška za mikro SD karticu do 64GB
POVEZIVANJE
Dual-simDa, dual 3G
WCDMA/UMTS (3G)900/1900/2100MHz
GSM (2G)850/900/1800/1900MHz
Ostalo
TIJELO
Dimenzije (mm) 151.4 x 76.1 x 9.1
Masa (g)175 g
BojaCrna
INFO O KUPNJI
RecenzijaZOPO ZP998 recenzija
Cijena
Gdje kupitiPopis trgovina

[sc:Zopo-desno ]Nakon više modela iz niže i srednje klase kineskih mobilnih uređaja, danas vam predstavljamo uređaj koji ima što pokazati. Idemo odmah “u glavu” – Zopo ZP998 je sjajan mobitel i to u gotovo svim osnovnim kategorijama: Odličan kvalitet izrade, vrhunski ekran, fluidno korisničko sučelje. Što nas je oduševilo, a čime nismo u potpunosti zadovoljni, pogledajmo u nastavku članka.

Model kojim je Zopo prije dvije godine zadobio pažnju publike bio je ZP200 – prvi kineski 3D mobitel bez upotrebe 3D naočala. U protekloj godini imali su nekoliko zapaženih uređaja npr. ZP810 i C2/C2 Platinum. ZP998 je najavljen krajem 2013. kao prvi “pravi” 8-jezgreni mobilni uređaj na svijetu. U kineskim trgovinama se pojavio, nakon kraćeg zastoja s isporukama, oko Nove godine. U Kini je poznatiji kao Zopo Black 2. Napomena – nazivi kineskih i internacionalnih modela se razlikuju. Tako čitava serija mobitela u domovini nosi naziv Black (Big Black, Black 2, Black 3…) ili Leader što su ugl. nepoznati nazivi van Kine. Zopo je prisutan i u nekoliko europskih zemalja gdje ima specijalizirane trgovine. Prilično dobro je zastupljen i kod domaćih trgovaca mobilnim uređajima među kojima je i Playcom (cijena je 2749.00Kn uz 2-godišnje jamstvo) koji nam je ljubazno ustupio na recenziju ovaj uređaj.

Unboxing

Zopo ZP998 BoxMobitel je došao u originalnoj kutiji dobro umotanoj u zaštitnu plastičnu foliju s mjehurićima.  Na kutiji je, da ne bi bilo zabune, istaknuto da se radi o 8-jezgrenom uređaju. Osim mobitela, unutra su slušalice, mali korisnički priručnik, dodatna zaštitna folija, EU punjač od 1000mA (napokon kineski punjač bez EU adaptera) s USB kabelom i krpica za brisanje ekrana. Kao zaštita od vlage ubačena je i vrećica silika gela – zlu ne trebalo.

Ekran je dvostruko zaštićen: Osim savršeno zalijepljene zaštitne, preko ide i dodatna folija. Zaštitna folija je vrlo tvrda i ne smeta pri radu. Odlično je postavljena i osim po rubovima, nije nimalo uočljiva.

 

Zopo ZP998 Sadrzaj
Sadržaj kutije

Kvalitet izrade i dizajn

Zopo ZP998 BokLinije su jednostavne a kamera ne strši iz poleđine. Iako nije posebno tanak – oko 9mm, ZP998 ostavlja dojam znatno tanjeg uređaja, vjerojatno zbog velikog 5.5-inčnog ekrana. Tipke za glasnoću su smještene s lijeve strane, a na desnoj je tipka za uključivanje i, iznad nje, tipka kojom se duljim držanjem može direktno uključiti kamera i služi kao okidač u aplikaciji za kameru. Kapacitivne tipke su smještene vrlo nisko, do samog donjeg ruba mobitela. Okvir je metalni, s matiranom površinom i ostavlja vrlo dobar dojam. Plohe na vrhu i dnu su nagnute prema prednjoj stranici. Otvor za zvučnike na poleđini je gotovo neprimjetan – trik je u tome što su rupice na poklopcu minijaturne i jasno uočljive tek kad se okrene prema svjetlu.

Plastika mobitela je kvalitetna a poklopac na poleđini ima teksturu – imitaciju kože, koja djelomično umanjuje mogućnost “bježanja” mobitela iz ruke. Poklopac je vrlo dobro pričvršćen na tijelo mobitela. Nije ga lako skinuti, ali zato nema niti traga od iritantnog uvijanja ni škripanja na pritisak, prisutnog kod jeftinijih kineskih uređaja. U poklopcu je smještena i GSM antena. Ukupni dojam je vrlo dobar i na prvi pogled se vidi da je ZP998 uređaj visoke klase.

 

 

Ekran

Ekran tekst ZP998 vs Note 2Vrhunski FHD ekran s odličnim odzivom i gustoćom piksela od visokih 401 ppi. Pojedini noviji kineski mobiteli imaju ultra osjetljivi ekran s normalnim odzivom pri radu s rukavicama ili mokrim prstima. Iako sam mislio da je moj ZTE v987 plafon u kategoriji kineskih mobilnih zaslona, ovaj je još bolji. Prikaz boja, kontrast, čitljivost sitnih slova, kutevi gledanja, razina osvjetljenosti, prikaz crne boje – sve je bez mane. Razina osvjetljenja je odlična i mobitel je sasvim upotrebljiv na direktnom sunčevom svjetlu. Slika desno prikazuje usporedbu 10x uvećanog teksta na zaslonu ZP998 (401ppi – gore) i Note 2 (267ppi – dolje). Na slici dolje je usporedba ekrana nekoliko mobitela redom: Samsung Galaxy Note II, Zopo ZP998 i ZTE v987 (Super Amoled, IPS i TFT). Mislim da je komentar suvišan.

ZOPO ZP998 Usporedba
Samsung Galaxy Note II – Zopo ZP998 – ZTE v987

 

Kamera i zvučnici

Zopo ZP998 Foto Object TrackingPrimjeri fotografija su predstavljeni u galeriji slika. Snimljene su u Starom Gradu na Hvaru.  Jedina izmjena u odnosu na originale je izrezivanje, umanjivanje i rotacija. Iz priloženog se vidi da su makro snimke vrlo dobre, kao i prikaz boja te kontrast. Jedina zamjerka je nedovoljno oštar prikaz udaljenih objekata. Okidanje fotki ide vrlo brzo. Zgodna stvar je i fizička tipka za snimanje koja se može aktivirati i kad je ekran isključen.

Pri fotografiranju objekta u blizini kamere on ostaje u fokusu dok je ostatak slike blago zamućen – ovo je odlika koju nemaju mobilne kamere sa slabijim senzorima. Ako fokusiramo neki objekt aplikacija nudi opciju njegovog praćenja na način da ostaje u fokusu i prilikom pomicanja ili pomicanja kamere. Aplikacija kamere ima Multi Angle View Mode opciju snimanja fotografija – nešto nalik panorami, pa kad je snimka gotova može se pregledavati pomicanjem klizača po ekranu. Motion Track Mode prati pomični objekt u statičnoj sceni. Tu su i standardne opcije za manipulaciju fotografija. Video snimanje je moguće u punoj HD rezoluciji, u 3gp formatu. Snimka je prosječne kvalitete. I ovdje je uočljiva nedovoljna oštrina prikaza udaljenih objekata. Primjedba ide i na račun audio komponente video zapisa – zvuk je previše tih. Što se tiče hardvera – stražnja 14MP kamera ima CMOS senzor oznake OV13850, a prednja 5-megapikselna OV5648. Potonja snima solidne selfie fotografije i više je nego dobra za video komunikaciju.

Zvuk iz zvučnika je standardne kvalitete i intenziteta. Iako su na dnu uređaja postavljena dva zvučnika – strereo efekt nije dojmljiv. Kvalitet zvuka na slušalicama – u usporedbi s omiljenim ZTE v987 je tu negdje – vrlo dobar, uz za nijansu slabije basove.

Zopo ZP998 Zvucnici

 

Testovi

Da ne bi pretjerali sa slikama, samo navodimo rezultate poznatih aplikacija za testiranje performansi mobilnih uređaja:

  • Antutu 4.2 : 27302
  • Passmark 1.0.4000 : 3207
  • Quadrant Standard 2.1.1. : 14193
  • Vellamo HTML5 2.0 : 1895
  • Vellamo Metal 2.0 : 665
  • 3D Mark – Ice Storm Unlimited 1.3.1375 GUI : 6804

 

GPS, GSM, 3G, WiFi, senzori

Zopo ZP998 SIMGPS anteni je za prvi lock trebalo oko jedne minute. Bez pomoći WiFi ili podatkovne veze i bez podešavanja programom MTK Tools. Pogreška pri korištenju navigacije je u prosjeku oko 5 metara. Mobilna telekomunikacija funkcionira bez problema. Na slikama se vidi da su  podržane dvije SIM kartice: u standardnom i mikro SIM formatu. Uočljivo je i da oba utora podržavaju 3G podatkovnu mrežu, što nije standardna karakteristika kineskih mobilnih uređaja. Kvalitet zvuka pri razgovoru je odličan za što je zaslužan Fortemedia audio čip oznake FM36, Isto vrijedi i za razgovor preko spikerfona. Oba sugovornika se čuju savršeno dobro. ZP998 podržava komunikaciju u 3G pojasu na 900MHz, što u prijevodu znači da će i u ruralnim krajevima Hrvatske postojati dobar signal za brzi mobilni internet i kvalitetniju mobilnu komunikaciju u 3G pojasu. Ovo napominjemo jer je ova opcija u kineskih mobitela prije iznimka nego pravilo. Kvalitet WiFi signala je iznad prosjeka ostalih uređaja s MTK čipsetima koje smo do sada testirali.

Zopo ZP998 SIM

 

Podaci o senzorima kao i ostali hardverski detalji prikazani su na slikama iz testa Vellamo 2.0:

 

Softver

Zopo ZP998 UpdateMobitel dolazi s android sustavom u verziji 4.2.2. Riječ je o Zopo prilagođenoj verziji s datumom 06.01.2014. UI (user interface – korisničko sučelje) se ne razlikuje previše od originalnog androida. Jedan od dodataka je aplikacija koja nudi četiri teme. Korisno za štovatelje svijetlog teksta na tamnoj pozadini kao i za one suprotnih vjerskih opredjeljenja. Kako mobitel ima elektromagnetski senzor tu je i aplikacija za kompas. Nakon gomile kineskih mobitela s 1GB radne memorije gdje je u radu slobodno samo par stotina megabajta, lijepo je vidjeti i jednog s preko 1GB slobodnog RAM-a. U postavkama sustava je dodatna opcija za upravljanje gestama, a u galeriji ispod možete vidjeti čime sve može upravljati. Mobitel podržava i NFC komunikaciju. NFC čip imaju gotovo svi mobilni uređaji visoke klase. Ukratko, NFC omogućava razmjenu datoteka između mobilnih uređaja, očitavanje raznih informacija s NFC treminala i emulaciju kartica (kreditna, zdravstvena, članska…). Video reprodukcija je odlična, dijelom zahvaljujući i ClearMotion tehnologiji o čemu smo već pisali prilikom predstavljanja MTK6592 čipseta koji “pokreće” ovaj mobitel. Jedna od stvari koja me ugodno iznenadila je OTA (over the air) nadogradnja. Iako je na mobitelu relativno svježa verzija sistemskog softvera, pri spajanju na WiFi mrežu iskočila je obavijest o novoj verziji. Osim tvorničke nadogradnje, na internetu postoji solidna podrška za prilagođene verzije sistemskog softvera. Da nabrojimo samo par najzanimljivijih: službeni forum na engleskom, forum XDA Developers, Needrom i Androidiani.

Baterija

Deklarirani kapacitet je 2400mAh i točno je deklariran jer je masa baterije 50g (ruska metoda izračuna kapaciteta :)). Tijekom prvih par ciklusa punjenja i pražnjenja nije ostavljala dojam velike izdržljivosti. Uz prosječno korištenje, izdržala bi oko jedan dan. Nakon desetak dana korištenja ovo se podiglo na oko dan i pol prosječnog korištenja i preko 3 i pol sata uključenog ekrana. Ako se ne koristi često na dnevnom svjetlu pa je osvjetljenje smanjeno, izgura i 4 sata. U stand-by modu ima iznimno malu potrošnju tako da uz poneki razgovor i povremeno kratko pregledavanje interneta može izgurati i preko pet dana. Punjenje je brzo i bez obzira na 1000mAh punjač traje 1.5 – 2 sata za 10% – 100%-tni kapacitet baterije.

Zopo ZP998 BaterijaZopo ZP998 Baterija

Par napomena za kraj: Iako je Playcom ustupio ovaj uređaj na sasvim pristojna dva tjedna, ipak nije bilo dovoljno vremena za detaljno testiranje svih segmenata ovog izvrsnog uređaja. Nisu testirane moderne 3D igre (prema specifikacijama bi velika većina trebala raditi bez problema). GPS je testiran samo jednom na pola sata i to bez prepreka u vidu zgrada. Radio je uredno, iako sam vidio na nekim forumima da je bilo prijavljenih problema. Problem s tihim zvukom u video zapisima je, izgleda, riješen u novijim inačicama sistemskog softvera.

Nije uopće pitanje koliko je Zopo kvalitetan brend. Pitanje je hoće li potencijalni kupci odbaciti predrasude prema kineskim proizvođačima mobitela već danas ili će pričekati par godina da se uho privikne na nova dalekoistočna imena (a međuvremenu bacati novac na kupovinu razvikanih uređaja).  Za usporedbu, u hrvatskim trgovinama i kod mobilnih operatera cijene smartfona s poznatim imenima, bitno lošijih karakteristika od ovog Zopa, prelaze iznos od 2800Kn. U specijaliziranim kineskim trgovinama cijena je još povoljnija ali uz znatno lošije jamstvene uvjete i potencijalne probleme pri kupovini (uglavnom vremenske prirode).

[sc:Zopo-desno ]Nakon više modela iz niže i srednje klase kineskih mobilnih uređaja, danas vam predstavljamo uređaj koji ima što pokazati. Idemo odmah "u glavu" - Zopo ZP998 je sjajan mobitel i to u gotovo svim osnovnim kategorijama: Odličan kvalitet izrade, vrhunski ekran, fluidno korisničko sučelje. Što nas je oduševilo, a čime nismo u potpunosti zadovoljni, pogledajmo u nastavku članka. Model kojim je Zopo prije dvije godine zadobio pažnju publike bio je ZP200 - prvi kineski 3D mobitel bez upotrebe 3D naočala. U protekloj godini imali su nekoliko zapaženih uređaja npr. ZP810 i C2/C2 Platinum. ZP998 je najavljen krajem 2013. kao prvi…

Review Overview

Kvalitet izrade
Ekran
Kamera
Zvučnici
Baterija
Cijena
Pribor

Odličan!

Skuplji nego u Kini, ali još uvijek znatno jeftiniji od ovdje dostupnih mobitela iste klase. Prvo plusevi: odličan uređaj s vrhunskim ekranom, brzim procesorom, 2GB RAM-a i dvije godine jamstva. Podrška za 3G frekvencije u ruralnim krajevima Hrvatske (900MHz). Dobra softverska podrška proizvođača i neovisnih developera. Makro fotografije vrlo dobre, zvuk pri telefoniranju izvrstan. Fluidna upotreba korisničkog sučelja. Minusi: Zvuk u video zapisu (bug riješen u novijim verzijama softvera) i GPS (moje iskustvo je bilo OK). GPS bug je navodno riješen softverskom nadogradnjom.

User Rating: 4.43 ( 4 votes)

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

OnePlus 3 dolazi sa 6 GB RAM-a?

Sve više flagship uređaja dolazi u više varijanti kako bi kupci lakše odabrali ono što im …

error: Content is protected !!