Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Vijesti » Pregled Mediatekovih čipseta za mobilne uređaje 2014 – 2015
Mediatek Roadmap

Pregled Mediatekovih čipseta za mobilne uređaje 2014 – 2015

Mediatek lansira vlastiti 6-jezgreni čipset – MT6591

Mediatek se dobro pripremio za ovogodišnji sajam mobilne tehnologije MWC 2014 u Barceloni. Osim kompletnog redizajna web stranice, ponudio je i lijepi broj novih mobilnih čipseta. Za uvod, pogledajmo sliku koja je “procurila” s kineske društvene mreže Weibo. Osim postoječih čipseta koje smo komentirali u prethodnim tekstovima i budućih, koje ćemo obraditi u nastavku članka, upadljiv je 6-jezgreni MT6591 čipset, pozicioniran na prvi kvartal ove godine (vjerojatno je već u proizvodnji). Hoće li njegova arhitektura nalikovati Samsungovom Exynos big.LITTLE, za sada nije poznato, a iz slike se može iščitati samo par detalja – brzina od 1.5Ghz i mogućnost reprodukcije / snimanja FHD video zapisa. Uočljivo je da je namijenjen srednjoj klasi mobilnih uređaja. Zanimljivo, jer se MT6592 mobiteli (klasa iznad) u Kini trenutno mogu kupiti već za oko 200 USD! Očekujemo da će jedan od prvih korisnika ovog procesora biti Xiaomi, koji je nedavno najavio mobitel sa šestojezgrenim procesorom.

Mediatek Roadmap

Slika otkriva i planove Mediateka o upadu u Qualcommovo “dvorište” – viši cjenovni rang. Pisali smo već o nedavnom pokušaju ulaska Qualcomma u nižu klasu mobilnih uređaja (do 150 USD) najavom 64-bitnog Snapdragon čipseta s podrškom za 4G/LTE i brzom odgovoru Mediateka u vidu najave 8-jezgrenog 4G/LTE MT6595 čipseta za treći kvartal ove godine. Sada se ovaj odgovor proširio na par novih čipseta. Pogledajmo što nas očekuje za kraj ove i početak 2015. godine:

MediaTek predstavlja MT6732 – 64-bitni LTE čipset za novu “super-srednju klasu” uređaja

MediaTek je na upravo okončanom svjetskom kongresu mobilne tehnologije u Barceloni najavio 64-bitni LTE čipset oznake MT6732. Ovo je nova generacija 64-bitnih čipseta s ARM Cortex-A53 procesorima i Mali-T760 grafičkom jedinicom, namijenjenih novoj, prema Mediatekovim riječima, super-srednjoj klasi mobilnih uređaja. U prijevodu bi ovo značilo – mobiteli vrhunskih performansi u srednjem cjenovnom rangu.

Dio karakteristika čipseta MT6732:

 • Čeverojezgreni ARM Cortex-A53 čipset @ 1.5GHz
 • Mali-T760 GPU s podrškom za OpenGL ES 3.0 i OpenCL 1.2 API uz podršku za H.265 i H.264 video kodek
 • Integrirani procesor za 13MP kameru s podrškom za PIP (Picture-in-Picture), VIV (Video u Videu) i video za uljepšavanje lica
 • MediaTek ClearMotion™ tehnologija
 • MediaTek MiraVision™ tehnologija
 • Integrirani Multi-mode 4G LTE modem – FDD i TDD LTE brzine do 150Mbits/s downlink i 50Mbits/s uplink

Prve isporuke proizvođačima mobitela idu u trećem kvartalu ove godine, mobilne uređaje s ovim čipsetom ćemo vidjeti u trgovinama krajem godine. Zanimljivo je da mobiteli s ovim čipsetom imaju vrhunsku grafiku iako ne pripadaju visokoj klasi uređaja.

 

Na sajmu je predstavljen i novi 8-jezgreni čipset oznake MT6752

Dio karakteristika čipseta MT6752:

 • Osmojezgreni ARM Cortex-A53 čipset @ 1.5GHz
 • Podrška za energetski nezahtjevnu video reprodukciju video zapisa na 1080p i podrška za H.265 i H.264 video kodek
 • Integrirani procesor za 16MP kameru
 • MediaTek ClearMotion™ tehnologija
 • MediaTek MiraVision™ tehnologija
 • Integrirani Multi-mode 4G LTE modem – FDD i TDD LTE brzine do 150Mbits/s downlink i 50Mbits/s uplink

MT6752 će biti komercijalno dostupan  početkom trećeg kvartala 2014, uz masovnu proizvodnju krajem ove godine.

MT6752 i MT6732 su kompatibilni na način da će ih proizvođači mobitela jednostavno ugrađivati u isti hardver i uz manje izmjene ponuditi tržištu dva različita modela – svaki za svoju potrošačku skupinu.

U međuvremenu možemo očekivati i pojavljivanje uređaja s dvojezgrenim MT6571 čipsetom o kome su jedino poznati podaci vidljivi iz gore priložene slike.

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Snapdragon 830 će navodno imati 8 jezgri

Snapdragon 820 je trenutno jedan od najbržih čipseta na tržištu i upravo zato su se …

error: Content is protected !!