Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Mobiteli » Huawei Honor 3C Play Hol-U10 – Recenzija
Honor 3C Play

Huawei Honor 3C Play Hol-U10 – Recenzija

Specifikacije:

 • Model: Honor 3C Play (Hol-U10)
 • Na tržištu: 10/2014 (Kina)
 • CPU: 4-jezgreni MTK6582
 • GPU: Mali-400 MP2 @ 500MHz
 • Memorija: 1GB RAM + 16GB ROM
 • Ekran: 5-inčni IPS @ 720 x 1280 piksela (294 ppi)
 • Kamera: 8MP, blenda f/2.0 i prednja od 2MP
 • Mreža: GSM + UMTS/3G/WCDMA: 900/2100 MHz
 • SIM: Dual SIM (micro + micro)
 • Bluetooth: 4.0, A2DP
 • WiFi: 802.11 b,g,n  WiFi Hotspot
 • Navigacija: GPS
 • Senzori: akceleracija, blizina, svjetlost, e-kompas
 • Baterija: 2000mAh
 • Dimenzije: 142.2 x 72.3 x 9.4mm
 • Masa: 156g
 • Boja: bijela, crna (poklopac)
 • OS: EmUI 2.0 / Android 4.2.2

Stranica proizvođačaForum

Uvod

Huawei Honor 3C Play je nasljednik modela Honor 3C, jednog od najprodavanijih mobitela u klasi do $180 u Kini prošle godine. Osnovni čimbenici za tako dobre prodajne rezultate bili su ime proizvođača (Huawei) i 2GB RAM memorije što je u doba kad se 3C pojavio na tržištu bila rijetkost. Ohrabren uspjehom ovog popularnog uređaja Huawei je nedavno tržištu ponudio jeftiniju varijantu – model Honor 3C Play. Cijena mu se u trenutku pisanja ove recenzije kreće od 120 do 130 USD dok je u Kini oko 100 USD (protuvrijednost). Primjetna je solidna razlika između kineske i “nabavne” cijene što i nije previše čudno jer je riječ o Huawei proizvodu a trgovci za njih vrlo rijetko traže “kineske” iznose.

Prilikom pripreme članka naišao sam na veći broj sličnih Honor 3C uređaja pa bi ih ovdje pokušao sistematizirati jer je lako pogriješiti i naručiti model bez podrške za domaće mobilne mreže ili pak instalirati krivi softver na mobitel.

Svaki Honor ima kratku oznaku koja precizira o kojem je uređaju riječ.

H30 – više modela Honor 3C (3G i 4G)
Hol – Honor 3C Play

Za naše tržište su zanimljivi jedino:

 • Honor 3C H30-U10 – MTK6582 CPU (3G, osnovni, najstariji model)
 • Honor 3C H30-L02 – Kirin 910 CPU (4G/LTE, novija verzija ovog gore)
 • Honor 3C Play Hol-U10
 • Honor 3C Lite Hol-U19 – vjerojatni isti model kao i Hol-U10

Osim za nama sukladnu Unicom mrežu, tu je i pregršt modela za nama nesukladne kineske mreže (China Mobile i China Telecom): H30-T00, H30-T10, 4G H30-L01, 4G H30-L01M, Hol-T00 te H30-C00

Ova recenzija se odnosi na model Honor 3C Play Hol-U10, ponegdje naveden i kao Holly-U10

Unboxing

Za divno čudo, ovaj kineski smartfon ne dolazi u standardnom eko pakiranju već osvježavajućoj svijetlo plavoj kutiji koja nagovještava da je riječ o proizvodu tvrtke koja pridaje pažnju detaljima i kvaliteti. Sadržaj kutije je klasični: mobitel, punjač (bez EU adaptera), USB kabel, knjižica s uputstvima i jamstveni list na kineskom.

 

Kvalitet izrade i dizajn

Honor 3C Play je nešto kvalitetniji proizvod od kineskog prosjeka što je se vidi po završnoj obradi, materijalima i detaljima poput gumenog obruča na otvoru zvučnika ili pak jednostavnog riješenja zaključavanja SIM kartice u ležištu što možete uočiti na fotografiji ispod:

Naime, na poklopcu postoje dva izdanka koji pri zatvaranju mobitela naliježu na rub SIM kartice i sprječavaju da se pomaknu iz ležišta pri jačem trzaju ili padu mobitela. Praktično a jednostavno. Poleđina mobitela je zaobljena i rubovi su uži nego sredina što ostavlja dojam da je tanji nego što u stvarnosti jest (9.4mm).

Ekran

Ekran ima dobru vidljivost iz svih kutova, nema probijanja svjetla ni primjetnog LCD cloudinga. Jedina “zamjerka” je što nije OGS, odnosno pri kuckanju prstom po površini ekrana imate osjećaj kao da je ispod prazni prostor.

Kamera i zvučnici

Fotografije načinjene ovim mobitelom su kao i kod većine mobitela u ovoj kategoriji uz noćne fotke s blicom koje su iznad prosjeka. Video snimke su nešto ispod prosjeka. Posljednjih par primjera u galeriji je načinjeno pri slaboj rasvjeti a na kraju je fotka slikana u potpunom mraku, s bljeskalicom.

Testovi

Rezultati poznatih aplikacija za testiranje performansi mobilnih uređaja:

 • Antutu: 19729
 • Passmark: 2515
 • Quadrant Standard: 5798
 • Vellamo Browser:  1068
 • Vellamo Multicore: 1261
 • Vellamo Metal: 766
 • 3D Mark – Ice Storm Unlimited: 2899

Detalje testova možete proučiti u priloženim snimkama zaslona:

GPS, 2G/3G, WiFi i senzori

GPS je jedan od najbržih koje sam vidio. Zaključava poziciju za svega par sekunda i to pri prvom aktiviranju. Precizan je i “lovi” veći broj satelita bez problema. Primjer na slici dolje prikazuje lock u stanu, iza prozora i oko 1/4 vidljivog horizonta. Impresivno za jedan mediatek smartfon. Glasovna i podatkovna mreža funkcioniraju bez problema. Honor 3C Play ima magnetski senzor odn. e-kompas, iako Huawei nije priložio niti jednu kompas aplikaciju (provjereno u više verzija softvera). Kompas funkcionira normalno, uz povremenu jednostavnu kalibraciju (opisivanjem figure nalik na osmicu, rukom u zraku, testirano aplikacijom Marine Compass s Google trgovine). Od senzora su podržani akceleracija, blizina, svjetlost i e-kompas.

Softver

Prije recenzije obično malo pročeprkam po mobitelu – testiram tvornički i poneki custom rom, pa evo ponešto zaključaka i programa – vjerojatno će biti kome od pomoći.

Da odmah skrenem pažnju na činjenicu da OTA nadogradnje softvera prolaze bez problema i kada je na mobitelu instaliran root (aplikacija iRoot – kompletno na engleskom). Nakon nadogradnje softvera potrebno je ponoviti instalaciju iRoot aplikacije. Isto vrijedi i za custom recovery kojeg je potrebno ponovo provući kroz MobileUncle aplikaciju. Prilažem par korisnih poveznica na softver ovog mobitela:

U trenutku pisanja ovog članka, posljednja službena verzija softvera je v051 (android 4.2) dok postoji i mogućnost instalacije neslužbene verzije androida 4.4 (kitkat).

Huaweijev OS je prilično fluidan i ima brojne opcije za podešavanje, da samo nabrojim neke: veliki broj stavki za upravljanje gestama, antivirus, otkrivanje aplikacija s reklamama, selekcija pristupa aplikacija na podatkovnu i wifi mrežu, upravljanje obavijestima, upravljanje dozvolama, praćenje potrošnje baterije za aplikacije i hardver itd. Sučelje je na engleskom a nekoliko aplikacija koje su namijenjene isključivo za kineske korisnike se mogu lako ukloniti unutar sustava, bez potrebe za instalacijom root privilegija.

Primjeri brojnih opcija za podešavanje operativnog sustava:

Baterija

Baterija od 2000mAh je dovoljna za 1 – 1.5 dana korištenja uz oko 4h uključenog ekrana i automatske postavke osvjetljenja. Mala primjedba ide na nešto teže vađenje baterije iz ležišta jer nokti neće biti dovoljni.

Oprema

Ponuda je solidna – tu je veći broj maski poznatih proizvođača (Imak, MoskII, Nillkin tvrde i preklopne maske), zaštitnih folija i IMAK staklenih protektora.

Specifikacije: Model: Honor 3C Play (Hol-U10) Na tržištu: 10/2014 (Kina) CPU: 4-jezgreni MTK6582 GPU: Mali-400 MP2 @ 500MHz Memorija: 1GB RAM + 16GB ROM Ekran: 5-inčni IPS @ 720 x 1280 piksela (294 ppi) Kamera: 8MP, blenda f/2.0 i prednja od 2MP Mreža: GSM + UMTS/3G/WCDMA: 900/2100 MHz SIM: Dual SIM (micro + micro) Bluetooth: 4.0, A2DP WiFi: 802.11 b,g,n  WiFi Hotspot Navigacija: GPS Senzori: akceleracija, blizina, svjetlost, e-kompas Baterija: 2000mAh Dimenzije: 142.2 x 72.3 x 9.4mm Masa: 156g Boja: bijela, crna (poklopac) OS: EmUI 2.0 / Android 4.2.2 Stranica proizvođača, Forum Uvod Huawei Honor 3C Play je nasljednik modela Honor 3C, jednog…

Vrlo dobra niža srednja klasa!

Kvalitet izrade - 85%
Ekran - 80%
Kamera - 70%
Zvučnici - 80%
Baterija - 75%
Cijena - 80%
Pribor - 85%

79%

Vrlo dobar

Kvalitetan mobitel poznatog kineskog proizvođača s vrlo dobrim softverom. Manje zamjerke idu jedino na račun kamere

User Rating: 3.78 ( 4 votes)

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

OnePlus 3 dolazi sa 6 GB RAM-a?

Sve više flagship uređaja dolazi u više varijanti kako bi kupci lakše odabrali ono što im …

error: Content is protected !!