Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Mobiteli » HTC One M10 – prve informacije

HTC One M10 – prve informacije

HTC One M10, također poznat pod radnim nazivom Perfume, je jedan od mobitela koje s nestrpljenjem čekamo da se pojave ovog proljeća. Gotovo su tri godine prošle otkad je predstavljen prvi HTC One iz ove generacije, model M7. Taj isti model je pokrenuo veliki preokret u dizajnu i proizvodnji tzv. unibody kućišta te itekako utjecao na izgled iPhonea 6/6s. Nakon toga su u razmacima od godinu dana stigli M8 i M9 i oba su zadržala dizajn izvornika. Hardverskih promjena je, naravno, bilo, među njima svakako najznačajniji iskorak je UltraPixel kamera rezolucije 4 MP koja se pokazala vrlo dobrom u uvjetima slabog svjetla, ali tek prosječnom kad svjetla ima dovoljno te je zamijenjena modernom 20-megapikselnom u modelu M9 (UltraPixel kamera je zadržana za selfie). Spomenimo i da je M7 svojevremeno imao najoštriji zaslon na svijetu – 1080p rezolucija na dijagonali od 4,7 inča daje 469 ppi. Modeli M8 i M9 imaju 5-inčni zaslon pa je oštrina malo pala.

No dosta o prošlosti, vrijeme je za najnoviji HTC One M10. Očekuje nas mrvicu veći zaslon od 5,1 inča, no ipak će biti QHD rezolucije jer full HD je već pomalo rezolucija za srednju klasu. Kao što biste očekivali, Snapdragon 820 je čipset za koji se HTC odlučio, a količina radne memorije iznosi 4 GB. Interna memorija je 32 GB i može se proširiti micro SD karticama. Očito je opet hit vratiti se manjim rezolucijama kamere pa bismo trebali dobiti 12-megapikselnu UltraPixel kameru s optičkom stabilizacijom i laserskim automatskim fokusiranjem. Zanimljivo, i prednja kamera će imati optičku stabilizaciju. Zamislite samo te nevjerojatno oštre sebiće! Izgleda da je odzvonilo prednjim stereo zvučnicima, nečemu što je bilo svojevrsni zaštitni znak HTC-a. Umjesto toga, trebali bismo dobiti fizičku home tipku ispod zaslona koja će ujedno imati i senzor za otisak prsta. Sa softverske strane dolazi Android 6.0 Marshmallow s korisničkim sučeljem Sense 8. Kao posebno iznenađenje je dizajn koji se ne bi trebao značajno razlikovati od prethodnika. ne znamo je li to dobro ili loše, ali nadamo se da će se HTC-ova prodaja malo poboljšati.

Nažalost, HTC neće predstaviti One M10 na MWC-u u Barceloni, nego će održati posebnu prezentaciju, vjerojatno u ožujku.

O autoru Krunoslav

Građevinar po struci, no pravu ljubav pokreće struja. Desetljeće i pol iskustva u mobilnoj tehnologiji, uvijek spreman za dobru raspravu :)

Preporučeni članak

Huawei G9 – predstavljanje 4. svibnja

Huawei je vjerojatno najaktivniji kineski proizvođač – svako malo upoznamo novi model. Nakon cijele serije …

error: Content is protected !!