Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Yin i Yang » Savjeti » Doživjeti stotu – životni vijek baterija

Doživjeti stotu – životni vijek baterija

Veliki broj korisnika pametnih telefona se prije ili poslije zapita koliko vlastite navike punjenja i pražnjenja mobitela utječu na trajanje baterije.

Litijska baterija je slična većini drugih tipova baterija – osjetljiva je na visoke temperature, duboka pražnjenja i gubitak kapaciteta (samopražnjenje) ako je ostavljena bez napajanja na dulji vremenski rok.

Najčešće su nedoumice vezane uz maksimalno dozvoljeno ispražnjenje i punjenje. Oba ekstrema negativno djeluju na “zdravlje baterije”, pa je u elektronici mobitela, u dijelu koji regulira punjenje baterije, podešeno ograničenje, odnosno trenutak prekida punjenja i trenutak kad se mobitel, s minimumom preostalog kapaciteta, potpuno isključuje.

Kad je na zaslonu mobitela označen kapacitet od samo par postotaka, mobitel nije stvarno potpuno prazan već je blizu minimuma kojeg je odredio proizvođač. Isto vrijedi i za maksimalne vrijednosti kapaciteta.

Baterije_Ciklusi
Životni vijek baterije
se najbolje prikazuje brojem ciklusa. Jedan ciklus se sastoji od jednog uzastopnog pražnjenja i punjenja koje može biti manjeg ili većeg intenziteta. Ako se baterija isprazni, odnosno oduzme joj se samo 10% kapaciteta i zatim se dopuni do kraja, ona nije intenzivno opterećena i može izdržati preko 3000 takvih ciklusa. Stopostotno ispražnjenje i punjenje predstavlja maksimalno opterećenje pa je broj ciklusa ograničen na samo par stotina.

Uz malo matematike, lako je izračunati da nije potrebno previše paziti na bateriju. Ako se najčešće isprazni do oko 20% preostalog kapaciteta, “izgurati” će preko 700 ciklusa. Doda li se ovom podatku činjenica da se baterija, u praksi, ne prazni i puni uvijek do kraja i da je oznaka od 20% na zaslonu iznos koji je u stvarnosti nešto veći (zaštita od prevelikog ispražnjenja), svaka bi litijska baterija trebala lako izdržati 3 godine upotrebe.

Starenje

Ciklusi_kapacitetObojene linije predstavljaju 11 novih litijskih baterija za mobitele, od različitih proizvođača, analiziranih baterijskim testerom Cadex C7400. Na vertikalnoj osi je prikazan preostali kapacitet u postotcima, dok je na horizontali označen broj ciklusa (1 ciklus = jedno punjenje + jedno pražnjenje).

Na dijagramu je uočljivo da niti jedna (nova) baterija nije isporučena sa stopostotnim kapacitetom. Upitate li proizvođača – odgovor bi bio da baterija postiže puni kapacitet tek nakon nekoliko radnih ciklusa, što je točno, a vjerovatno je i da baterije nisu pristigle na testiranje svježe napunjene. Kako protumačiti sliku? Vidi se da, nakon određenog broja ciklusa, kapacitet baterije nije kao u početku. Dakle, baterija mobitela od recimo 1500mAh, nakon godinu dana korištenja ima stvarni kapacitet od (opet pretpostavljenih) 1200mAh.

Grijanje

Zagrijavanje baterije smanjuje kapacitet, odnosno životni vijek. Mobiteli s qualcomm-ovim čipsetovima su poznati po prekomjernom zagrijavanju pri punom opterećenju procesora, naročito tijekom igranja zahtjevnijih video igrica. Mobiteli s novim MTK čipovima se ne pregrijavaju, pa tako pri jačem opterećenju procesora temperatura ne dosiže veće vrijednosti.

Trikovi

Nema posebnih trikova. Nema memorijskog efekta kao kod starijih tipova baterija za mobitele, te ih nije potrebno povremeno prazniti do kraja. Ne pate od problema sulfatizacije pa ih nije potrebno niti povremeno prepunjavati, kao što je potrebno forsirano puniti “mokre” olovne baterije kad dulje vrijeme stoje djelomično prazne.

U slučaju da se isprazni do kraja i daljnjim stajanjem napon padne u tolikoj mjeri da elektronika mobitela krivo ocijeni bateriju kao neispravnu, moguće je “oživiti” je na način da se baterija izvadi i spoje se kontakti na izvor napona 5v.

Nije dobro ostaviti mobitel u automobilu na suncu zbog iznimno visokih temperatura i ne samo zbog temperatura.  🙂  Nije potrebno tražiti posebne punjače koji bi punili bateriju u više faza. Za to se brine sam mobitel kada pri kraju svakog punjenja smanjuje napon i tako dulje puni bateriju do kraja.

oppobattery

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.
error: Content is protected !!