Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Yin i Yang » Savjeti » Koliko zapravo zrače kineski mobiteli?
SAR China Phones

Koliko zapravo zrače kineski mobiteli?

Kineski laboratoriji iTest i Morlab su nedavno izvršili testiranje SAR vrijednosti za 11 popularnijih mobilnih uređaja na kineskom tržištu, uglavnom poznatih i domaćim ljubiteljima mobilne tehnologije. Zahtjevni postupak testiranja je trajao 40 dana, a opis i rezultate testova predstavljamo u nastavku teksta.

SAR China Phones Equipment

 

Što je SAR?

SAR je kratica za Specific Absorption Rate (hrv. specifična razina upijanja) i zapravo je pokazatelj količine zračenja kojem je izloženo ljudsko tkivo za vrijeme upotrebe mobilnog uređaja. Veća SAR vrijednost predstavlja veću izloženost elektromagnetskom zračenju.
Jedinica za SAR je W/kg, odnosno snaga zračenja po jedinici mase izloženog tkiva osobe koja koristi mobilni uređaj. Postoje dva standarda – europski mjeri SAR vrijednost po 10g tkiva i postavlja graničnu vrijednost na 2.0W/kg. Mjerenje se vrši za izloženost u trajanju od 6 minuta. SAD, Kanada, Australija i Bolivija dopuštaju SAR vrijednost do 1.6W/kg, ali po 1g tkiva.

Testovi

SAR China Phones Measurement

Na slici je prikazana mjerna sonda prije uranjanja u fluid koji oponaša ljudsko tkivo izloženo elektromagnetskom zračenju. Na gornjem i donjem kraju slike je uočljiv ljudski profil, odnosno pozicije za mjerenje zračenja u području glave, a u sredini je dio koji će poslužti za mjerenja zračenja na tijelo. Ispod modela – posude sa fluidom nalazi se mobilni uređaj – predmet testiranja. Fluid ima dielektrička svojstva ljudskog tkiva, odnosno tkiva glave. U obzir su uzeti i drugi parametri, npr. razlike u gustoći tkiva glave. Testiranje je izvršeno u kontroliranom okolišu.

SAR China Phones Measurement

Robotska ruka, upravljana posebnim računalnim programom, ima na svom kraju mjernu sondu koja se pomiče u prostoru oko referentne točke unutar modela glave i mjeri zračenje mobitela. Mobitel je za to vrijeme uključen i emitira radio valove u maksimalnom (certificirane vrijednosti) intenzitetu. Postupak skeniranja mjeri jakost električnog polja unutar modela. Izmjerene podatke računalo pretvara u SAR vrijednosti koje se zatim prikazuju u 3D modelu zračenja.

SAR China Phones Measurement

Izvršena su mjerenja za različite položaje mobilnog uređaja i zasebna mjerenja za lijevu i desnu stranu glave. Na prvi pogled izgleda logično da je zračenje mobitela jednako pri upotrebi na lijevom i desnom uhu ali ako je 2G/3G antena pomaknuta dalje od uzdužne osi mobitela, pri postavljanju na jedno uho će biti bliža oku a na drugom uhu – odnosno stražnjem dijelu glave. Većina mobitela ima ovakav, asimetričan položaj antene.

Izmjerene su SAR vrijednosti za GSM frekvencije – 900MHz i 1800MHz, kao i za UMTS (WCDMA) u 2100MHz frekventnom pojasu i ne prelaze limit – po europskom standardu od 2.0W/kg (10g)

Rezultati mjerenja

Off Road Love J5 SAR

Dakele Big Cola 2S SAR

Hasee E50 S SAR

HTC One Max 8088 SAR

Xiaomi Red Rice Hongmi SAR

Huawei P6 SAR

Meizu MX3 SAR

 

Chili Pepper LA3 SAR

Samsung Note3 SAR

Nokia Lumia 1320 SAR

Lenovo K910 SAR

U Kini je obaveza testiranja SAR vrijednosti za proizvođače uvedena tek 2011. godine i od tada nije moguće da se na kineskom tržištu pojavi atestirani mobilni uređaj čije je zračenje iznad SAR vrijednosti od 2.0W/kg. Danas je industrija kompletno prilagođena ovom zahtjevu – počevši od 2G/3G/4G čipa do mobilne antene i PBC-ova čiji dizajn automatski uključuje niske razine zračenja.

U članku se donosi preporuka za one koji su zabrinuti zbog anomalija polja zračenja, odnosno ekstremnih vrijednosti zračenja na određenim pozicijama i utjecaju držanja mobitela u specifičnom položaju. Prenosimo: prije je bio običaj da projektanti mobilnih uređaja postavljaju antenu, koja je dio mobitela s najvećim intenzitetom zračenja, u gornji dio mobitela, blizu slušalice/zvučnika. Budući da takav dizajn dovodi do najveće izloženosti glave zračenju, sada većina mobitela ima antenu u donjem dijelu. Savjet je, dakle, da se donji dio mobitela odmakne od obraza prilikom razgovora.

SAR vrijednosti u tablicama su u maksimalnom iznosu,  a u stvarnosti su brojke manje jer se maksimum zračenja događa prilikom uspostave poziva, a nakon toga se smanjuje.

Izvor

 

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Snapdragon 830 će navodno imati 8 jezgri

Snapdragon 820 je trenutno jedan od najbržih čipseta na tržištu i upravo zato su se …

error: Content is protected !!