Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Vijesti » Big Cola 3 – predstavljanje 3.12.

Big Cola 3 – predstavljanje 3.12.

Dakele 3 ili Big Cola 3, novi je flagship tvrtke Dakele. Uz Xiaomi, Smartisan i Meizu Dakele je jedan od najprodavanijih brendova putem online dućana u Kini. Ovim se uređajem uključuju u utrku s Meizuom i Xiaomijem u razredu uređaja najviše klase. Njihova najava vrlo jasno aludira da žele konkurirati prvenstveno Meizu MX4 i MX4 Pro uređajima, na čiju kampanju aludiraju vlastitom najavom koju možete vidjeti iznad. Podsjetimo se, Meizu je nedavno predstavio MX4 Pro u kampanji čiji je moto glasio „Think higher“. Dakele se odlučio za moto „Think harder“, misleći pritom na safirno staklo od kojeg je načinjen ekran njihovog novog flaghipa, koje je vrlo izdržljivo, ali i skupo. Dosad su jedino Huawei i Vivo koristili safirno staklo, a cijene uređaja su bile oko 4400 kuna u slučaju Viva i 2800 kuna u slučaju Huaweia.

dakele3_9 dakele3_4

S obzirom da se radi o konkurentu MX4/MX4 Pro cijena će vjerojatno biti slična, dakle između 1800 i 2500 kuna, u Kini. Za internacionalne kupce cijena će vjerojatno biti veća od 350 dolara. Što se specifikacija tiče zasad je potvrđeno da će uređaj imati 3 GB radne memorije, 64 bitni procesor(službeno nije navedeno koji, spominju se MT6795 i MT6752, a neki izvori spominju i mogućnost Snapdragona 810 što je mnogo manje vjerojatno). Ekran je veličine 5“, rezolucije 1920×1080 što ne opterećuje previše hardver, a sam prikaz je i dalje na visokoj razini uz gustoća piksela od 441 piksel po inču, što je daleko iznad Retina kvalitete koju ju nametnuo iPhone. Ekran je, kao što je već spomenuto izrađen od safirnog stakla što će ga učinit otpornijim na grebanje, ipak padovi bi i dalje mogli završili kao i sa tradicionalnim ekranima.

dakele3_6 dakele3_8

dakele3_7 dakele3_5

Tijelo mobitela će biti metalno, vrlo sličnog oblika i izvedbe kao kod iPhonea 6. Sličnost je svakako primjetna, čak je i home tipka identična onoj na iPhoneu. Što se tiče kamera, Dakele se hvali sa 13 MP stražnjom kamerom, pri čemu su za senzor izabrali Sony IMX214 kao i mnogi trenutni kineski flagshipovi. Kao razlog za izbor starijeg senzora Dakele navodi skupoću i nedovoljnu softversku podršku u vidu optimizacija, što je vrlo bitno za mobilne kamere na kojima softver mora moći popraviti fizičke nedostatke senzora. Prednja kamera je 8 MP, a senzor je ponovno Sonyev, ovaj put IMX219 koji dosad nisu koristili na svojim uređajima, ali tvrde da postiže vrlo dobre rezultate. S obzirom da trenutno nema dokaza za njihove tvrdnje, skepsa je opravdana.

Mala digresija, Dakele je i prije imao izlete u svijet dobrih senzora i obećavao izvrsno fotografsko iskustvo pa je u tome i djelomično podbacio, zbog prevelikih očekivanja. Primjer toga je model koji se trenutno rasprodaje, Small Cola XKL01W, koji je obećavao poraziti znatno skuplje uređaje na polju kamere i na kraju ponudio tek nešto iznadprosječne slike uz preveliku cijenu. Trenutno se prodaje za 104 $ u više različitih online dućana, pa time postaje i vrlo atraktivan izbor za kupnju(MTK 6582, 2 GB RAM, solidna kamera).

Ostale tehničke specifikacije zasad ostaju nepoznate, službeno predstavljanje trebalo bi se dogoditi 3. prosinca, pa će u tom trenutku i ostatak specifikacija biti nadopunjen.

O autoru Tomislav

Student FER-a, ljubitelj tehnologije i znanosti, gamer i zafrkant. Kupuje kineskinje s garancijom, a može i bez:)

Preporučeni članak

Snapdragon 830 će navodno imati 8 jezgri

Snapdragon 820 je trenutno jedan od najbržih čipseta na tržištu i upravo zato su se …

error: Content is protected !!