Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Mobiteli » Meizu MX4 Pro – “Retina” zvuk za HiFi smartfon
Meizu Mx4 Pro Retina Sound

Meizu MX4 Pro – “Retina” zvuk za HiFi smartfon

Meizu je nedavno ponudio Mx4, svoj novi flagship uređaj, ali je pravu stvar ostavio za kraj. Super smartfon MX4 Pro je ugledao svjetlo dana prošli tjedan i, kao što je očekivano, predstavlja kvalitetnu nadogradnju vrlo dobrog prethodnika. Ovdje ćemo skrenuti pažnju na dio interesantnih karakteristika ovog uređaja.

Ekran, procesor i otključavanje otiskom prsta

Mx4 Pro ima nešto veći 5.5-inčni ekran rezolucije 2560 x 1536 piksela (rekordnih 546 ppi) na NEGA LCD zaslonu koji troši samo 5% više energije iako je veći i ima znatno veću rezoluciju u odnosu na slabijeg “brata” (1920 x 1152 piksela). Samo 2.8mm iznosi udaljenost između ekrana, na kojeg otpada čak 76.5% prednje površine, i ruba ovog uređaja tako da Meizu i nije toliko velik u odnosu na druge 5.5″ uređaje.

Ispod ekrana se krije 8-jezgreni Samsung Exynos 5430 procesor (4 x 2GHz A15 + 4 x 1.5GHz A7), za kojeg Meizu tvrdi da je 20% učinkovitiji od MediaTekovog MTK6595 čipseta prisutnog na slabijem modelu MX4.

Meizu MX4 mTouch
Po uzoru na Huawei i Oppo, Meizu je za svoj ​​najnoviji uređaj dodao vlastitu mTouch tehnologiju, odnosno skener otiska prsta koji se nalazi na home tipki s prednje strane mobitela. Zanimljivost je da će mTouch omogućiti autorizaciju AliPay plaćanja u prvoj polovici 2015. godine (kineski ekvivalent PayPalu) kao i prijavu na WeChat servis, bez upisivanja lozinke.

Vrhunski HiFi uređaj

Meizu tradicionalno poklanja veliku pažnju audio komponenti svojih uređaja te je sada dizajnirao HiFi smartfon bez premca. Meizu MX4 Pro odlikuju vrhunske Hi-Fi audio karakteristike, odnosno “Retina Sound” (totalno bedast naziv ali privlači pažnju :)) za koje su zaslužni ES 9018K2M – niskošumni (DNR je 127dB) 32-bitni DAC (prisutan i na smartfonu Vivo Xplay 3S), pojačalo Texas Instruments OPA1612 (CMMR od 120dB i napredak u odnosu na OPA2604 s Xplay 3S mobitela) uz high-end kondenzatore i otpornike s patentiranim pasivnim filterom (Meizu patent).

Koliko je ova konfiguracija zanimljiva govori i podatak da ovaj mobitel ide u prodaju sa Meizu EP21HD, 128Ω slušalicama, u kombinaciji koja nema problema s jačinom reprodukcije zvuka, unatoč neuobičajeno velikoj impedanciji. Na glasine da Mx4 Pro neće imati dovoljno snage za pokretanje 128Ω sluški, Meizu inženjeri radosno uzvraćaju da su vršili testove na AKG K601, 120Ω slušalicama koje Mx4 Pro navodno “razvaljuje”.

Kamera, Smart Touch

Kamera nije mijenjana, i dalje je riječ o 20.7-megapikselnom Sony IMX220 senzoru sa f/2.2 otvorom blende, ali sada u paru sa zasebnim procesorom za poboljšanje slike i smanjenje šuma. Ova kamera bi trebala bez problema snimati 4K video zapis pri brzini od 30 sličica u sekundi.

Još jedan zanimljiv dodatak je SmartTouch. Riječ je o djelomično prozirnoj točki smještenoj (na ekranu) pri vrhu Touch OS korisničkog sučelja koja vodoravno povučena prstom naizmjenično aktivira otvorene aplikacija (kao Tab tipka u Windows okruženju). Povlačenjem prema gore dolazite na početni zaslon a prema dolje aktivirate obavijesni zastor, što znači da više ne trebate rastezati palac do vrhu ekrana a SmartTouch točka se može premještati posvuda po ekranu.

Meizu Mx Pro dolazi u prodaju 6. prosinca i vjerojatno će zauzeti dobar položaj među konkurentima (Xiaomi, OnePlus, Huawei) u borbi za kupce tijekom ovog Božića i kineske Nove godine.

Specifikacije i cijene

Da bi vam pomogli oko razlikovanja pojedinih Meizu Mx modela, prilažemo usporednu tablicu s osnovnim specifikacijama i orijentacijskim cijenama ovih proizvoda (u Kini).

Meizu MX4 Specifikacije

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Huawei G9 – predstavljanje 4. svibnja

Huawei je vjerojatno najaktivniji kineski proizvođač – svako malo upoznamo novi model. Nakon cijele serije …

error: Content is protected !!