Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Vijesti » 8-jezgreni MTK6592 mobiteli – Originalni kineski brendovi
Mediatek Octa Core

8-jezgreni MTK6592 mobiteli – Originalni kineski brendovi

Predstavljamo vam tablicu najnovijih kineskih mobitela s 8-jezgrenim Mediatek procesorima. Izostavljeni su modeli bez imena ili s ograničenim brojem podataka, kao i mobilni uređaji s CDMA i TD-SCDMA 3G standardom, jer nisu zanimljivi za domaće uvjete. 8-jezgreni MTK6592 mobiteli su zastupljeni u velikom broju pa vam donosimo preglednu tablicu modela s njihovim karakteristikama.

HTC i Sony (Tianchi) su pripremili vlastite modele s MTK6592 čipsetom ali ih nismo uvrstili u tablicu zbog nesukladnosti s hrvatskim 3G standardom. Xiaomi, tradicionalno okrenut provjerenim Nvidia i Qualcomm rješenjima, nakon Hongmija ponovno koristi Mediatekov čipset. Osim naziva Red Rice 2 (Hongmi 2), nema konkretnih podataka. Zanimljivo je da posljednje informacije govore da se izlazak u trgovine očekuje 1. travnja.

MTK6592

Izostavili smo, nažalost, i 8-jezgreni Coolpad Big God F1 s najavljenom cijenom od samo 820 Kn ($147), namijenjen isključivo za kinesku 3G mrežu. Coolpad je, inače, jedan od najvećih svjetskih proizvođača mobitela – trenutno drži desetu poziciju, odmah iza Sonyja. Ako vam nije potreban brzi internet i 3G mobilna telefonija, eto prilike :). Tko pak ne može bez domaće 3G kompatibilnosti, nek se pomoli za učinkovitost pritiska kineskih korisnika China Unicom mobilne mreže na Coolpad. Naime, Unicom mreža koristi 3G standard koji je sukladan mrežama hrvatskih mobilnih operatera. Ili nek piše pismo Coolpadu… 🙂

Zašto su u naslovu istaknuti Originalni kineski brendovi? Osim kineskih proizvođača mobitela za domaće tržište, postoje i “proizvođači” usmjereni pretežno na internacionalne kupce. Uz manje ili nikakve izmjene i uz novo ime (re-branding), pokušavaju ostvariti profit temeljen uglavnom na marketingu. Iako se i tu da pronaći kvalitetnih uređaja, njihovo uvrštavanje u listu bi unijelo dodatnu zbrku u već pozamašnu zbirku kineskih mobilnih uređaja. Cijenama ionako ne odskaču previše od prosjeka, pa nema štete…

(Dodano 21.02.2014.) Preuredili smo originalnu tablicu na način da prikazuje cijene mobitela od jeftinijeg prema skupljem. Na dnu su uređaji za koje još nisu poznate cijene ili ih Mediatek nije ažurirao. Uračunamo li PDV, cijene povoljnijih mobitela s osam jezgri i 2GB RAM-a se kreću u rasponu od 1500 – 2000 Kn.

Navedene cijene su orijentacijske – u trgovinama će uglavnom biti nešto veće.

Osim ove, pripremili smo za vas i  tablicu četverojezgrenih mobitela s MTK6582 čipsetom

 

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Snapdragon 830 će navodno imati 8 jezgri

Snapdragon 820 je trenutno jedan od najbržih čipseta na tržištu i upravo zato su se …

error: Content is protected !!