Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Vijesti » Xiaomijev prvi Leadcore uređaj

Xiaomijev prvi Leadcore uređaj

Prije tjedan dana Xiaomi je dogovorio suradnju s domaćim proizvođačem SoC rješenja Leadcoreom, čime Xiaomiju za 16.8 milijun dolara postaju dostupni svi patenti koje Leadcore posjeduje. Ovime Xiaomi dobiva priliku lakše se boriti protiv tužbi za povredu patentata te umjesto skupog sudskog postupka problem može riješiti ponudom vlastitih patenata na korištenje. Takva je praksa česta u poslovnom svijetu i naziva se cross-licensing agreement.

Mnogi su skeptici pomislili kako je to i jedini razlog ove suradnje i ulaganja u kineski Leadcore, no čini se da Xiaomi ne misli tako. Pojavile su se glasine u izlasku novog Xiaomi uređaja koji bi cjenovno mogao biti gotovo dvostruko jeftiniji od trenutno najjeftinijeg modela(Hongmi/1S) te pri tom nuditi jednako dobre performanse. Pitate li se kakve veze s tom viješću ima Leadcore, odgovor leži u SoC rješenju za koji se Xiaomi ovaj put odlučio.

Pogađate, radi se upravo o Leadcore SoC rješenju. Izvor prenosi da se radi o Leadcore 1860 SoCu međutim na službenoj Leadcoreovoj mapi proizvoda za 2014. i 2015. godinu dotični SoC ne postoji. Iako je ime SoCa trenutno upitno, njegove specifikacije su više-manje poznate. Postoji veoma sličan, Leadcore 1960 koji se specifikacijama poklapa s onim što prenosi kineski izvor. Radi se o procesoru sa šest A7 jezgri koje rade na 2GHz, uz podršku za LPDDR3 RAM, ekrane s rezolucijom do 2k te kamere rezolucije od 20MP. Grafičko rješenje je Mali-T628MP2. Sam procesor po informacijama koje je Leadcore dosad ponudio javnosti ima 4 aktivne jezgre, jednu za manje zahtjevne poslove te dodatnu pomoćnu jezgru čija funkcija nije jasno navedena. Zanimljiva je i podrška za 4G frekvencije uz širok spektar podrške za ostale frekvencijske spektre koji uključuju GSM/TD-SCDMA/TDD-LTE te GSM/WCDMA/FFD-LTE.


leadcoregraf

Vrlo je izvjesno da će prve verzije biti namjenjene kineskom tržištu, što znači da frekvencije neće biti prilagođene za internacionalne korisnike. Kao i uvijek dosad, Xiaomi će vjerojatno vrlo brzo izdati i internacionalnu verziju čime postoji zanimljiv i domaćoj publici. Sam uređaj se poklapa sa Xiaomijevom politikom širenja na tržišta u razvoju poput Indije gdje je cijena najvažnija karakteristika svakog uređaja. Kompletna specifikacija navodi 1GB RAMa, 720p ekran i 4G podršku uz gorenavedeni SoC. Veličina ekrana i kapacitet baterije zasad ostaju misterij, ali najjači adut je činjenica da će nova Xiaomijeva uzdanica navodno koštati oko 65$ čime nudi nevjerojatno dobar omjer uloženog i dobivenog.

Izvor ovih informacija je kineska stranica MyDrivers.com, a uz informacije su priložili i sliku. Na prvi pogled izgleda kao da se radi o ZTEovom uređaju nalik na ZTE Grand S iz prošle godine koji je imao karakteristični, zaobljeni kvadratni okvir oko kamere i bljeskalice. Hoće li dizajn biti ovakav vrlo je upitno, no ispod možete vidjeti usporednu sliku i odlučiti sami.

slika

O autoru Tomislav

Student FER-a, ljubitelj tehnologije i znanosti, gamer i zafrkant. Kupuje kineskinje s garancijom, a može i bez:)

Preporučeni članak

Snapdragon 830 će navodno imati 8 jezgri

Snapdragon 820 je trenutno jedan od najbržih čipseta na tržištu i upravo zato su se …

error: Content is protected !!