Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Mobiteli » Xiaomi RedMi Note 4G Dual SIM – Recenzija
RedMi Note 4G Dual SIM

Xiaomi RedMi Note 4G Dual SIM – Recenzija

Specifikacije:

 • Model: Xiaomi Note 4G Dual SIM (HM NOTE 1S CU)
 • Na tržištu: 03/2015
 • CPU: 4-jezgreni Snapdragon 410 (MSM8916) @ 1.2GHz
 • GPU: Adreno 306
 • Memorija: 1GB RAM + 8GB ROM + vanjska (SD kartica) do 32GB
 • Ekran: 5.5-inčni IPS 1280 x 720 piksela
 • Kamera: stražnja 13MP s autofokusom, blenda f/2.2;  prednja 5MP, video snimanje: do 1080p stražnja kamera i 720p prednja
 • Mreža: GSM + WCDMA: B1/B2/B8 + 4G/LTE: B1/B3
 • SIM: Dual SIM (mikro + mikro)
 • Bluetooth: BT 4.0 LE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n
 • Navigacija: GPS, AGPS, GLONASS, Beidou
 • Senzori: Gravitacija, blizina, svjetlost, žiroskop, kompas
 • Baterija3100 mAh, izmjenjiva
 • Dimenzije: 154mm x 78.7mm x 9.5mm
 • Boja: crno – bijela (poklopac)
 • OS: MIUI 5 i MIUI 6 (Android 4.4)

Izvor

Uvod

Xiaomi Redmi Note 4G Dual SIM je nasljednik jednog od najpopularnijih kineskih smartfona kojeg smo predstavili u recenziji krajem prošle godine, a od kojeg se najviše razlikuje po podršci za dvije SIM kartice i modernijem, 64-bitnom procesoru. Cijena u Kini mu je 800 yuana (130 USD / 870 Kn). Kako je riječ o mobitelu vrlo sličnom onome kojeg smo  već podrobno opisali ovdje ćemo dati naglasak na dodatne informacije i razlike između ovih uređaja. Postoji i jača varijanta (2GB RAM + 16GB ROM) ovog mobitela koja nosi naziv “Advanced” ili “Enhanced”.

Unboxing

Standardna “eko” kartonska kutija s detaljnim podacima na poleđini i uobičajenim kompletom unutra: mobitel, baterija, upute i jamstveni list na kineskom, punjač i USB kabel. Xiaomi je omiljena meta kineskih falsifikatora pa smo prvo provjerili autentičnost Redmi Note-a ili “velikog brata” kako mu tepaju kinezi. Postupak je jednostavan, potrebno je mobitelom pristupiti stranici jd.mi, skinuti aplikaciju na mobitel i pokrenuti verifikaciju uređaja. Nakon toga u aplikaciji se s monitora računala skenira QR kod sa iste stranice na kojoj se zatim, ako je uređaj autentičan, pojavi potvrda da imate originalni Xiaomi.

Kvalitet izrade i dizajn

Xiaomi nije slučajno postao šesti (globalno) odnosno drugi (Kina) brend smartfona u prvom kvartalu ove godine. U istom razdoblju je prvi među kineskim tvrtkama po broju prodanih pametnih mobitela u Kini. Kvalitet je neupitan, ako se slučajno pitate zašto će kinez prije kupiti Xiaomi nego Samsung. Dizajn je klasični panda look – sprijeda crno a otraga je sjajno bijeli poklopac. Obavezno naručiti masku jer je prilično klizav. Kako je riječ o 5.5″ mobitelu hardverske tipke su smještene na dohvat palca odnosno na desnoj strani. Objektiv kamere viri tek milimetar od pozadine a mikrofon za redukciju šuma je smješten na vrhu mobitela. LED lampica za obavijesti svijetli u bar sedam različitih boja (provjereno) pa neće biti dileme koju smo poruku ili poziv propustili.

Ekran

Ekran je vrlo dobar. Nema probijanja svjetla po rubovima, LCD cloudinga a vidljivost je dobra iz svih kutova. Ovaj IPS zaslon je crn (napominjem ovo jer mi mobiteli sa sivim ekranom uvijek izgledaju nekako jeftino) s oleofobnim premazom pa neće biti potrebno svako malo brisati staklenu površinu. Osjetljivost na dodir i preciznost su odlični, s registriranjem dodira istovremeno u deset točaka.

Kamera i zvučnici

Kamera je kao i na prethodnom modelu a dojam je da su fotografije ovaj put nešto oštrije za što zasluge možda pripadaju boljem softveru kamere.

Zvuk iz zvučnika i slušalica je kvalitetan i dovoljno glasan, osjetljivost mikrofona je dobra i mobitel može poslužiti kao sasvim dobar diktafon.

Dopuna (15.06. 18:50)

Senzor kamere je vrlo vjerojatno proizvod slabo poznatog proizvođača Sunny Optical Technology i nosi oznaku Sunny Q13S01B (N1407 ili slično) dok kamera na starijem modelu Redmi Note 3G (MTK) ima oznaku Sunny Q13S01BQ (F1426 ili slično)

Dopuna (16.06.2015.)

Na zahtjev čitatelja prilažem par fotografija u originalnom obliku 🙂

Testovi

Rezultati poznatih aplikacija za testiranje performansi mobilnih uređaja:

 • Antutu: 20100
 • Geekbench 3 Single Core: 478
 • Geekbench 3 Multi Core: 1414
 • Vellamo Browser (Miui): 1872
 • Vellamo Multicore: 1298
 • Vellamo Metal: 818
 • 3D Mark – Ice Storm Unlimited: 4426
 • Quadrant Standard: 11920

Vidimo da su rezultati blizu onima od starijeg modela sa sličnim specifikacijama (Snapdragon 400 CPU / Adreno 305 GPU).

GPS, 2G/3G/4G, WiFi i senzori

Uz Snapdragon čipset i podršku za čak tri sustava satelitskog pozicioniranja (GPS, GLONASS i Beidou) nije za čuditi se da Xiaomi RedMi Note 4G Dual SIM zaključava položaj za svega par sekunda. Napominjem – bez prethodnog spajanja na mobilne mreže, WiFi ili instalaciju pomoćnog GPS softvera. Na slici gore se vidi kako Note “lovi” signal s američkih, ruskih i kineskih satelita. Glasovna i podatkovna komunikacija funkcionira bez problema na svim podržanim mobilnim mrežama. Višejezično izdanje MIUI OS-a ima riješene APN postavke za domaće mreže pa nije potrebno podešavanje istih. Podatke o kvalitetu mobilnog 3G i 4G signala kao i pregled senzora možete vidjeti na priloženim snimkama zaslona:

Softver

Softver dolazi u dvije varijante – mobitel koristi vlastiti Xiaomi operativni sustav pod nazivom MIUI u verziji 5 i 6. Oba su zasnovana na androidu 4.4.4. Ako se već niste susreli s najboljim kineskim izdanjem androida ostati ćete iznenađeni brojnim korisnim opcijama i postavkama unutar ovog operativnog sustava. Za one koji mijenjaju softver radi potrebe ili znatiželje imamo dobre vijesti – mobitel je prije par dana dobio custom recovery na engleskom (Philz Touch) a vrlo je jednostavno dobiti root pristup ili postaviti Google aplikacije. Uz Philz Touch recovery lako je instalirati na mobitel višejezični MIUI (info za vjerne čitatelje iz susjedstva – tu je hrvatski, srpski, makedonski, slovenski) i to u oba izdanja. Višejezično izdanje ima riješen root pristup i podršku za Google. Detaljnije informacije možete pronaći u temi na našem forumu.

Baterija

Baterija od 3100mAh je dovoljna za jedan prosječan dvodnevni ciklus s ekranom uključenim u trajanju od ukupno 4-5 sati, isto kao u primjeru za verziju ovog mobitela s jednom SIM karticom. Koristite li obje kartice ovo će vrijeme biti nešto kraće.

Oprema

Izbor maski i zaštita za ekran je ogroman a ni ponuda baterija nije loša.

 

Specifikacije: Model: Xiaomi Note 4G Dual SIM (HM NOTE 1S CU) Na tržištu: 03/2015 CPU: 4-jezgreni Snapdragon 410 (MSM8916) @ 1.2GHz GPU: Adreno 306 Memorija: 1GB RAM + 8GB ROM + vanjska (SD kartica) do 32GB Ekran: 5.5-inčni IPS 1280 x 720 piksela Kamera: stražnja 13MP s autofokusom, blenda f/2.2;  prednja 5MP, video snimanje: do 1080p stražnja kamera i 720p prednja Mreža: GSM + WCDMA: B1/B2/B8 + 4G/LTE: B1/B3 SIM: Dual SIM (mikro + mikro) Bluetooth: BT 4.0 LE WiFi: 802.11 a/b/g/n Navigacija: GPS, AGPS, GLONASS, Beidou Senzori: Gravitacija, blizina, svjetlost, žiroskop, kompas Baterija: 3100 mAh, izmjenjiva Dimenzije: 154mm x 78.7mm x 9.5mm Boja: crno – bijela…

Ocjena

Kvalitet izrade
Ekran
Kamera
Zvučnici
Baterija
Cijena
Pribor

Vrlo dobar!

Vrlo dobar uređaj s odličnim ekranom, GPS-om i baterijom velikog kapaciteta. Mala primjedba ide na račun nešto lošije softverske podrške u odnosu na model s jednom SIM karticom i malo veće cijene u odnosu na uređaje s bržim procesorima

User Rating: 4.01 ( 5 votes)

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Huawei G9 – predstavljanje 4. svibnja

Huawei je vjerojatno najaktivniji kineski proizvođač – svako malo upoznamo novi model. Nakon cijele serije …

error: Content is protected !!