Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Yin i Yang » Dodatna oprema » Xiaomi planira izbaciti punjače iz paketa

Xiaomi planira izbaciti punjače iz paketa

Xiaomi razmišlja zeleno – barem se tako čini na prvi pogled. Glavni i odgovorni u Xiaomiju, Lei Jun, je na Weibu zatražio mišljenja korisnika o radikalnom potezu – izbacivanju punjača iz standardnog paketa pametnih telefona. Iako bi im to donijelo uštedu (pod uvjetom da ne mijenjaju cijenu uređaja), pitanje je kolika bi stvarno bila ušteda zbog vrlo niske proizvodne cijene.

Na inicijativu Europske unije je kao standard prihvaćen micro USB priključak i moramo priznati da je to bio odličan potez. Kroz par godina su praktički svi telefoni dobili micro USB priključak (uključujući i “glupe” telefone) i u kriznim situacijama ste uvijek mogli od nekoga posuditi punjač jer su šanse da ne odgovara vašem telefonu izuzetno male. Naravno, jedan proizvođač se nije dao pokoriti, a to je Apple. Lightning port je trn u oku zbog toga što se može koristiti samo na Appleovim proizvodima, ali je činjenica da je znatno bolje rješenje od micro USB-a jer priključak možete ukopčati kako god ga okrenuli. Pretpostavljamo da je upravo Lightning port poslužio kao ideja za USB Type-C koji se tek polako počeo pojavljivati.

mi3 charger

Dakle, većina današnjih punjača ima isti priključak, a razlikuju se samo po jačini. Neki proizvođači u paketu isporučuju jake 2 A punjače, dok su najčešće u rasponu 1 A – 1,5 A, a klasični USB kabel spojen na računalo daje 0,5 A. Bez obzira na to, baterija će se napuniti, trebalo joj sat i pol ili pet sati. Ako ste tip koji često mijenja telefone, a pritom stare ne prodate, imate lijepu kolekciju punjača koji vam uglavnom stoje i ne služe ničemu. Kad bi svi telefoni dolazili u paketu bez punjača,  smanjila bi se količina elektronskog otpada, a ukoliko vam treba novi punjač, uvijek ga možete kupiti posebno. Neki proizvođači su već “muljali” s USB kablovima dužine desetak cm ili su pak izbacili adapter i isporučivali samo USB kabel.

Pretpostavljamo da je najbolje rješenje da se punjači stvarno izbace iz paketa, ali tek kad se USB Type-C udomaći jer će kroz godinu-dvije postati novi standard. Ista stvar je i sa slušalicama, sve imaju 3,5-mm priključak i nema pretjerane potrebe za njihovom tvorničkom isporukom.

O autoru Krunoslav

Građevinar po struci, no pravu ljubav pokreće struja. Desetljeće i pol iskustva u mobilnoj tehnologiji, uvijek spreman za dobru raspravu :)

Preporučeni članak

Huawei G9 – predstavljanje 4. svibnja

Huawei je vjerojatno najaktivniji kineski proizvođač – svako malo upoznamo novi model. Nakon cijele serije …

error: Content is protected !!