Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Vijesti » Španjolski Bq Aquaris – prvi Ubuntu telefon

Španjolski Bq Aquaris – prvi Ubuntu telefon

Ubuntu je popularna Linux distribucija na stolnim i prijenosnim računalima, za čiji je razvoj zadužena tvrtka Canonical. Već nekoliko godina najavljuju ulazak i na tržište mobilnih uređaja, no do danas to se još nije dogodilo. Najbliži pokušaj bio je Ubuntu Edge koncept koji je trebao funkcionirati kao smartphone, ali i zamjena za stolno računalo.  Njegov je razvoj trebao biti financiran javnom kampanjom i kapitalom zainteresiranih korisnika, no svota koju su željeli prikupiti bila je previsoka(32 milijuna dolara), naspram prikupljenih oko 12,8 milijuna dolara.

ubuntu phone

Ubuntu Edge

Osim toga više puta je spominjano partnerstvo sa kineskim Meizuom, no ta suradnja još nije rezultirala Ubuntu uređajem, iako se on najavljuje za 2015. godinu, a mogao bi biti hardverski identičan MX 4 modelu. Zasad prva špekulirana najava Ubuntu telefona za 2015. godinu dolazi od španjolske kompanije Bq, koja bi svoj Android uređaj Bq Aquaris mogla opremiti Ubuntu operativnim sustavom. Bq uređaje proizvodi u Kini, što je vidljivo i izborom Mediateka kao proizvođača chipseta. Specifikacije pokazuju uređaj koji cilja na niži tržišni segment, na koji se pokušao plasirati i Firefox sa svojim operativnim sustavom.

Specifikacije:

  • Operativni sustav: Ubuntu
  • Ekran: 4.5-inčni, rezolucije 960×540
  • CPU: MT6582 1.3 GHz
  • GPU: Mali-400
  • Interna memorija: 8 GB
  • Baterija: 2150 mAh

Bq-Ubuntu2

Dostupnost dotičnog Ubuntu uređaja na europskom tržištu najavljena je za sredinu veljače, a cijena bi mogla biti oko 140 eura, koliko košta Android inačica ovog smartphonea. Ako se pitate zašto biste uopće razmatrali kupnju Ubuntu uređaja, kao neke od prednosti najavljena je štedljivija uporaba resursa naspram one na Androidu, velik broj dostupnih aplikacija i podrška za Android aplikacije. Drugim riječima, uređaji nižeg cjenovnog razreda mogli bi imati bolje performanse u radu sa Ubuntu nego Android operativnim sustavom uz jednaku dostupnost aplikacija, što je prednost nad primjerice Windows Phone operativnim sustavom. Ovaj uređaj ne izgleda kao pretjerano dobra kupnja, ali njegov izlazak mogao bi značiti i konačno ostvarenje suradnje Meizua i Canonicala, što će rezultirati kvalitetnim uređajima koji će na pravi način prezentirati mogućnosti koje Ubuntu donosi.

O autoru Tomislav

Student FER-a, ljubitelj tehnologije i znanosti, gamer i zafrkant. Kupuje kineskinje s garancijom, a može i bez:)

Preporučeni članak

Snapdragon 830 će navodno imati 8 jezgri

Snapdragon 820 je trenutno jedan od najbržih čipseta na tržištu i upravo zato su se …

error: Content is protected !!