Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Mobiteli » Snapdragon 820 – prvi testovi

Snapdragon 820 – prvi testovi

Izgleda da nećemo još dugo čekati Snapdragon 820, nasljednika popularnog, ali i zloglasnog Snapdragona 810. Bit ćemo malo zločesti i reći da je Apple uhvatio Qualcomm na spavanju kad je predstavio iPhone 5s, a s njim ujedno i A7, prvi 64-bitni čipset za mobilne uređaje. Sve to je natjeralo Qualcomm da radi pod pritiskom, a rezultat je bio Snapdragon 810 koji je iznimno brz, ali ima problema sa zagrijavanjem. Logično je očekivati da će se to ispraviti sa Snapdragonom 820.

Najnoviji Qualcommov čipset MSM8996 se pojavio na testu Geekbench 3 gdje je otkriveno da se sastoji od četiri Kyro jezgre takta do 3 GHz proizvedene u Samsungovom 14-nm procesu te novog Adreno grafičkog čipa, vjerojatno još uvijek iz serije 4xx. Pitate se zašto ima samo četiri jezgre? Zato jer s njima postiže jednake ili bolje rezultate od trenutno najbržeg Samsungovog Exynosa 7420. Apple u iPhone još uvijek ugrađuje dvojezgrene procesore (doduše, masno ih naplati) i nimalo ne zaostaje za trenutnim procesorima s osam jezgri.

geekbench 3

Vjerujemo da će Qualcomm sa Snapdragonom 820 ispraviti sve greške koje je napravio sa Snapdragonom 810 te ponovno zasjesti na tron po pitanju brzine, ali i štedljivosti baterije. Ipak, to možda neće biti lako jer po sadašnjim rezultatima se nije puno odmaknuo od Exynosa 7420, a Samsung Galaxy Note 5 koji dolazi za nekoliko mjeseci će sigurno dobiti još brži čipset. Nemojmo zaboraviti ni MediaTek koji iz godine u godinu pokazuje nevjerojatan napredak.

O autoru Krunoslav

Građevinar po struci, no pravu ljubav pokreće struja. Desetljeće i pol iskustva u mobilnoj tehnologiji, uvijek spreman za dobru raspravu :)

Preporučeni članak

Huawei G9 – predstavljanje 4. svibnja

Huawei je vjerojatno najaktivniji kineski proizvođač – svako malo upoznamo novi model. Nakon cijele serije …

error: Content is protected !!