Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Vijesti » OnePlus i Oppo i Vivo su BBK
Oneplus Oppo Vivo BBK

OnePlus i Oppo i Vivo su BBK

OnePlus je nekidan predstavio model One, “ubojicu” skupih i luksuznih mobilnih uređaja ali osim diskusije o samom uređaju, globalna android zajednica ima zanimljiv materijal za sasvim drugačiju priču.

Oppo je vlasnik OnePlusa?

Jedan od osnivača tvrtke je Pete Lau, bivši izvršni direktor poznatog Oppoa. Oneplus nije do sada spominjao poslovne veze s tvrkom Oppo ali kineski mediji otkrivaju stvarne vlasničke odnose između ovih, ali i nekih drugih tvrtki.
Prvo je na vidjelo izašla priča o tome da je Oneplus zapravo u potpunom vlasništvu tvrtke Oppo što je bacilo u depresiju fanove novog brenda koji je borbu protiv velikih proizvođača isticao kao osnovni moto.
U odgovoru na ove tvrdnje OnePlus ističe kako je stvarni vlasnik, odnosno investitor, tvrtka OPPO Electronics a ne proizvođač OPPO Mobile, pa tako OPPO nije zapravo vlasnik OnePlusa. Baš. 🙂

BBK je vjerojatno stvarni vlasnik

U priču sada ulaze i novi likovi. Prema informacijama iz kineskih medija, iza kineskih smartfon brendova Vivo, Oppo a navodno i OnePlus stoji tvrtka BBK Group, otprije poznati telefonski brend.

U kontekstu ovih informacija nije nevjerojatna priča da Pete Lau nije zapravo dao otkaz u Oppou i otisnuo se u neizvjesne poduzetničke vode već je riječ o dobro planiranom potezu gdje bi velika i uhodana kineska tvrtka udružena s poznatim američkim android “proizvođačem” krenula u osvajanje svjetskog tržišta. Pod krinkom neovisne tvrtke – ubojice flagship uređaja.

Tako bi OnePlus mogli usporediti s Oppovom filijalom u SAD, poznatoj po vrlo kvalitetnim blu-ray uređajima, okrunjenima brojnim priznanjima i pohvanim recenzijama. Dobar dio zasluga za Oppov američki uspjeh pripada i Pete Lauu koji je u to vrijeme bio potpredsjednik američke podružnice.

OnePlus ima dobro zaleđe

Iako će dio fanova biti razočaran navedenim otkrićima, ostaje činjenica da će mlada kineska tvrtka čiji je osnovni cilj (valjda) razbijanje premise o skupom flagship smartfonu, imati moćno zaleđe i da će na raspolaganju imati sve đinđe-minđe s Oppo i Vivo proizvodnih linija.
Uostalom, i OnePlus One dolazi upravo iz Oppovih tvorničkih pogona.

 

 

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Snapdragon 830 će navodno imati 8 jezgri

Snapdragon 820 je trenutno jedan od najbržih čipseta na tržištu i upravo zato su se …

error: Content is protected !!