Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Mobiteli » MediaTek predstavio tri nova čipseta

MediaTek predstavio tri nova čipseta

MediaTek je iskoristio CES 2016 kao lokaciju za otkrivanje tri nova čipseta – MT8581, MT2523G i MT7697. Kao što možete vidjeti po oznakama, ne radi se o čipsetima za mobitele.

MT8581 je namijenjen kućnoj elektronici poput Blu-Ray playera. Ima mogućnost uspcalinga DVD kvalitete sve do 4K, ali i spustiti 4K na nižu rezoluciju. Ima dekoder za HEVC, H.264 i VP9 4K 60p video te MPEG-2, VP8 and VC-1 2K 60p za full HD sadržaje.

MT2523G će se ugrađivati u pametne satove i tomu slično, podržava Bluetooth i GPS te omogućuje bateriji da izdrži tjedan dana. Prvi uređaji s ovim čipsetom stižu sredinom godine.

Za kraj, MT7697 je stvoren za tzv. Internet of Things, odnosno “internet stvari”. Radi se o uređajima koji se povezuju putem interneta, vrlo često kućanskih aparata, tj. bijele tehnike. Za sada nije poznato za koje će točno uređaje MediaTek proizvoditi čipsete.

Na kraju prezentacije je MediaTek podijelio i informacije o broju isporučenih čipseta. U protekloj godini je proizvedeno 1,5 milijarda komada silicija za pametne telefone, tablete i televizore, no uz navalu IoT uređaja, do 2020. ova tajvanska tvrtka očekuje da će prodavati desetke milijardi primjeraka godišnje.

O autoru Krunoslav

Građevinar po struci, no pravu ljubav pokreće struja. Desetljeće i pol iskustva u mobilnoj tehnologiji, uvijek spreman za dobru raspravu :)

Preporučeni članak

Huawei G9 – predstavljanje 4. svibnja

Huawei je vjerojatno najaktivniji kineski proizvođač – svako malo upoznamo novi model. Nakon cijele serije …

error: Content is protected !!