Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Yin i Yang » Tutorijali » GPS MTK hack za Endomondo, My Tracks…
GPS Hack Endomondo My Tracks

GPS MTK hack za Endomondo, My Tracks…

Napomena: primjena postupaka navedenih u daljnjem tekstu može dovesti do gubitka korisničkih podataka, prava na jamstvo i, u krajnjem slučaju, do oštećenja uređaja. Telekineza.com ne odgovara za vaše postupke. Zabavu, međutim, jamčimo. 🙂

Problem s nekim GPS tracking programima koji su imali vlasnici MTK mobitela, napokon je riješen.

Na francuskom forumu za kineske mobitele, Móviles DualSIM, pronašli su recept za ispravni prikaz kretanja u satelitskoj navigaciji, do sada problematičan za GPS na kineskim mobitelima. Naime, aplikacije za tracking poput Endomondo ili My Tracks imaju problem s GPS hardverom na kineskim mobitelima s MTK čipsetom. Problem se očituje u nerealnom prikazu brzine kretanja – nesretni rekreativci bi obično zbunjeni gledali kako mobitel bilježi ogromnu brzinu trčanja od npr. 200km/h. Ovu manu sada rješava jednostavni GPS MTK hack, odnosno izmjena jedne linije koda u datoteci build.prop u sistemskom direktoriju mobitela.

Mobitel, naravno, treba imat root, a  navedeno editiranje se može napraviti na (bar) dva načina:

1. Rješenje

Prvi je direktna izmjena build.prop datoteke unutar Rom (ZIP) datoteke (ovo se odnosi na prilagođene, custom rom datoteke). Ovo je zgodno ako planirate instalaciju (flešanje) sistemskog softvera.
Ako ne namjeravate mijenjati OS, idemo na drugi način:

2. Rješenje

Skinite neki File Manager s root podrškom, npr. besplatni X-Plore s Google Play trgovine.

U postavkama ovog programa uključite root pristup. X-Plore ima sučelje u dva prozora što je zgodno rješenje jer nudi jednostavan pregled izvornih i odredišnih direktorija. U lijevom direktoriju potražite /system/build.prop –  i držanjem prsta na ikoni potražite u podmeniju permissions.

Zabilježite uključene vrijednosti. Kopirajte build.prop na SD karticu. Preimenujte onaj originalni build.prop u build.bck (bck, old – kako vam drago). U desnom direktoriju idite na SD karticu gdje je kopirani build.prop. Otvorite ga i napravite izmjenu na ovaj način:

Dodati liniju:
dalvik.vm.execution-mode=int:fast

Odmah iza linije:
dalvik.vm.stack-trace-file=/data/anr/traces.txt

Spremite izmijenjenu datoteku. Kopirajte je u /system/ direktorij na lijevoj strani. Držanjem prsta na njoj u podmeniju potražite permissions i uključite vrijednosti poput onih prije zabilježenih. Napravite reboot mobitela. Slobodno odite na rekreaciju. 🙂

Više informacija:

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Snapdragon 830 će navodno imati 8 jezgri

Snapdragon 820 je trenutno jedan od najbržih čipseta na tržištu i upravo zato su se …

error: Content is protected !!