Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Vijesti » Blic vijesti » AMOLED zasloni u proizvodnji jeftiniji od LCD-a

AMOLED zasloni u proizvodnji jeftiniji od LCD-a

AMOLED zasloni su najčešće rezervirani za skuplje/veće telefone, iako ih je Samsung znao integrirati u tzv. mini modele svoje S linije. Kako vrijeme odmiče i klasične TFT panele su s tržišta praktički izgurali napredniji IPS paneli, moralo se otvoriti i više prostora za AMOLED koji je sada čak i u prednosti. Tvrtka IHS Technology je provela istraživanje troškova proizvodnje zaslona i došla do podataka da je cijena za AMOLED pala sa 17,1 USD na 14,3 USD, a za LCD s 15,7 USD na 14,6 USD. Ovo uvelike otvara vrata uređajima iz srednje i niže klase koji najviše ovise o cijeni ugrađenih komponenti.

Većina priče se zapravo i vrti oko Samsunga kao najvećeg proizvođača AMOLED panela koji je uložio 325 milijuna USD u proizvodnju koju je tako povećao za više nego dvostruko. I neki kineski proizvođači (Meizu, Oppo) su se već ranije odlučili za AMOLED zaslone pa ubuduće samo prošire suradnju, ali paralelno s time ćemo moći vidjeti i ostale proizvođače kako prelaze na drugu tehnologiju. Neki korisnici namjerno izbjegavaju AMOLED zaslone zbog prevelike zasićenosti boja, ali činjenica je da se oni mogu kalibrirati praktički do savršenstva, a uz to imaju i nenadmašni kontrast. Ipak, kako je to i uvijek do sada bilo, ne možemo očekivati da će AMOLED zasloni na uređajima za 100 USD ili manje biti na razini onih najskupljih.

O autoru Krunoslav

Građevinar po struci, no pravu ljubav pokreće struja. Desetljeće i pol iskustva u mobilnoj tehnologiji, uvijek spreman za dobru raspravu :)

Preporučeni članak

Snapdragon 830 će navodno imati 8 jezgri

Snapdragon 820 je trenutno jedan od najbržih čipseta na tržištu i upravo zato su se …

error: Content is protected !!