Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Mobiteli » ZTE v5s – Recenzija
ZTE V5S

ZTE v5s – Recenzija

Specifikacije:

 • Model: ZTE V5S (N918st)
 • Na tržištu: 11/2014.
 • CPU: 4-jezgreni 64-bitni Qualcomm Snapdragon 410 (MSM8916)
 • GPU: Adreno 305
 • Memorija: 1GB RAM + 8GB ROM + mikro SD do 32GB
 • Ekran: 5-inčni @ 1280*720
 • Kamera: 8MP + 5MP
 • Mreža: 2G; 3G: 850/900/1900/2100 MHz; 4G: 1800MHz (B3) / 2600MHz (B7)
 • SIM: Dual SIM (mikro + mikro)
 • Povezivost: WiFi 802.11 b/g/n, BT
 • Navigacija: GPS, GLONASS, Beidou
 • Senzori: Svjetlost, udaljenost , akceleracija, kompas
 • Baterija: 2400mAh, izmjenjiva
 • Dimenzije: 139 x 71 x 8.9mm
 • Masa: 165g
 • Boja: Crna s bijelom poleđinom
 • OS: Nubia UI 2.5 V5 (Android 4.4.4)

Stranica proizvođača

Uvod

Nedavno smo predstavili kratki pregled ZTE-ove serije V5 koja je poznata pod nazivom Red Bull. ZTE je radi proboja na međunarodno tržište 2013. sklopio sponzorski ugovor s američkim košarkaškim klubom Houston Rockets da bi početkom prošle godine sklopio sličan ugovor i sa Red Bullom, tvrtkom čiji proizvod navodno daje krila. 🙂
ZTE v5s (ZTE N918st) je na tržištu od kraja prošle godine. Napominjemo da je mobitel dobro prihvaćen u Kini i da brojni vlasnici, prema svjedočanstvima na kineskim forumima, nemaju većih primjedbi na kvalitet ovog uređaja.

Kvalitet izrade i dizajn

Dizajn je klasični, jednostavna crna staklena ploha s bijelom plastičnom pozadinom. Kvalitet izrade je vrlo dobar.  Poklopac čvrsto naliježe na tijelo mobitela ali ponekad lagano zaškripi kod pritiska na bočnim stranicama. Kapacitivne tipke (back i menu) nisu osvijetljene i nalaze se bliže središnjoj home tipki nego što je uobičajeno. Na prvi pogled nedostatak ali kad se naviknete taj položaj izgleda više ergonomičan nego onaj kojeg susrećemo na većini mobitela. Plavi prsten home tipke izgleda odlično, naročito kad pulsira prilikom punjenja. Prekidači za zvuk i uključivanje su kvalitetni, vjerojatno metalni i imaju nešto oštrije rubove, taman koliko treba da dodirom osjetite gdje se točno nalaze. Plastično tijelo mobitela i spojevi izgledaju izvrsno u što se možete i sami uvjeriti:

Ekran

Zaslon je vrlo dobar, vjerojatno se radi o OGS tehnologiji jer pri kuckanju prstom o staklenu površinu ostaje dojam kao da lupkate po debelom sloju stakla. Vidljivost je odlična iz svih kutova dok je na direktnom sunčevom svjetlu nešto lošija ali dovoljno dobra za snalaženje u korisničkom sučelju. Reprodukcija boja i oštrina prikaza su vrlo dobri i nema probijanja svjetla po rubovima ekrana a manja zamjerka ide na neujednačeno osvjetljenje – LCD Clouding koji je djelomično primjetan u donjem dijelu i to uglavnom na bijeloj pozadini i pri intenzivnijem osvjetljenju.

ZTE V5S Clouding

Kamera i zvučnici

Softver kamere je dobar i prilično brz a fotografije načinjene mobitelom možete vidjeti u galeriji:

Priložene fotografije su komprimirani originali umanjeni na 50%. Vidimo da su sasvim upotrebljive, s dobrim kontrastom i dinamikom ali sa nešto slabijim prikazom detalja. Snimke s bljeskalicom su prosječne – osvjetljenost je vrlo dobra ali su detalji ispod prosjeka (možete za usporedbu pronaći primjer ove fotografije i u ostalim našim recenzijama). Prednja 5-megapikselna kamera može sasvim lijepo poslužiti za video komunikaciju ali za selfie fotke nije najbolji izbor. Zvuk iz zvučnika je dovoljno jak i dobar. Isto vrijedi i za onaj sa izlaza za slušalice. ZTE v5s ima DTS softver za podešavanje audio sustava. Primjedba ide na lažne stereo zvučnike – iako su na poleđini mobitela dva zvučnika jedan od njih je tu samo za ukras. Prvo sam mislio da je neispravan ali sam prema komentarima na kineskim forumima ustanovio da ZTE v5s zaista ima samo jedan zvučnik.

Testovi

Da bi mogli usporediti ZTE v5s sa mobilnim uređajima u istoj hardverskoj klasi donosimo vam rezultate poznatih aplikacija za testiranje performansi mobilnih uređaja:

 • Antutu 5.2:  17044
 • Geekbench 3 Single Core: 389
 • Geekbench 3 Multicore:  1144
 • Vellamo Browser (Chrome):  1436
 • Vellamo Multicore:  986
 • Vellamo Metal:  584
 • 3D Mark – Ice Storm Unlimited:  4343

Detalje testova možete proučiti u priloženim snimkama zaslona:

GPS, 3G/4G, WiFi i senzori

Kao i kod ostalih Qualcomm uređaja i ovdje je primjetna kvaliteta navigacijskog i WiFi modula te 3G i 4G modema. Komunikacija teče bez problema a čujnost pri razgovoru je sasvim zadovoljavajuća sa obje strane mobilne veze. ZTE V5S “lovi” čak tri navigacijska sustava: GPS, GLONASS i kineski Beidou što je vidljivo na snimci zaslona u priloženim slikama. Zaključavanje na satelite je vrlo brzo. Mobitel ima senzore za svjetlost, udaljenost, akceleraciju i e-kompas

Softver

Na prvi pogled se vidi da je ZTE načinio kvalitetan proizvod jer je posvetio dosta pažnje detaljima pa animacije pri podizanju sustava i one koje se aktiviraju prilikom spajanja mobitela na punjač najavljuju OS pun zanimljivih i korisnih opcija. Nubia UI v2.5 sustav je baziran na androidu 4.4.4 – posljednjem kitkat izdanju androida. Na priloženim slikama je prikazan tek manji dio opcija ovog operativnog sustava.

Mobitel ima podršku za upravljanje gestama, detalje možete vidjeti u galeriji:

Fluidnost sustava je vrlo dobra, nema zastajkivanja pri “šetanju” kroz sučelje, sve ide vrlo glatko. Ako ste napredni korisnik mobilnih uređaja na raspolaganju su vam i prilagođene verzije operativnog sustava, odnosno alternativni kineski softver (sa sučeljem na engleskom, naravno) npr. MIUI ili Lewa ali imajte na umu da tu vrlo vjerojatno neće biti podrške za upravljanje gestama. Neće biti ni drugih zanimljivosti poput lažnog slomljenog ekrana (aktivira se tapkanjem pet puta po površini ekrana u dijelu bez ikona – vidi gore u galeriji) ili korisne detaljne snimke zaslona (drži se tipka menija i zatim prstom zaokruži dio ekrana a tu sličicu možemo dalje dijeliti preko drugih aplikacija (gmail, whatsapp…).

Forumi sa softverom i korisnim informacijama:

Otvorili smo temu o ZTE V5S na našem forumu pa i tamo možete pokupiti ili podijeliti informacije.

Baterija

Baterija ima natprosječni kapacitet a 2400mAh na ovom mobitelu s 5-inčnim zaslonom HD rezolucije je dovoljno za oko dva dana prosječnog korištenja mobitela uz 5-6 sati uključenog ekrana.

Oprema

Dostupni su brojni modeli i tipovi maski, staklenih protektora i ostale opreme.

Specifikacije: Model: ZTE V5S (N918st) Na tržištu: 11/2014. CPU: 4-jezgreni 64-bitni Qualcomm Snapdragon 410 (MSM8916) GPU: Adreno 305 Memorija: 1GB RAM + 8GB ROM + mikro SD do 32GB Ekran: 5-inčni @ 1280*720 Kamera: 8MP + 5MP Mreža: 2G; 3G: 850/900/1900/2100 MHz; 4G: 1800MHz (B3) / 2600MHz (B7) SIM: Dual SIM (mikro + mikro) Povezivost: WiFi 802.11 b/g/n, BT Navigacija: GPS, GLONASS, Beidou Senzori: Svjetlost, udaljenost , akceleracija, kompas Baterija: 2400mAh, izmjenjiva Dimenzije: 139 x 71 x 8.9mm Masa: 165g Boja: Crna s bijelom poleđinom OS: Nubia UI 2.5 V5 (Android 4.4.4) Stranica proizvođača Uvod Nedavno smo predstavili kratki pregled ZTE-ove serije V5 koja je…

Kvalitetan kinez s američkim "srcem"

Kvalitet izrade
Ekran
Kamera
Zvučnici
Baterija
Cijena
Pribor

Vrlo dobar!

Kvalitetno napravljen mobilni uređaj poznatog kineskog proizvođača bez bitnih zamjerki (LCD clouding), Baterija većeg kapaciteta i provjereni čipset uz podršku za 4G mrežu čine ga ozbiljnim kandidatom za kupovinu.

User Rating: 3.65 ( 1 votes)

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Huawei G9 – predstavljanje 4. svibnja

Huawei je vjerojatno najaktivniji kineski proizvođač – svako malo upoznamo novi model. Nakon cijele serije …

error: Content is protected !!