Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Vijesti » Xiaomi priprema vlastiti čipset

Xiaomi priprema vlastiti čipset

Xiaomi se želi malo osloboditi i Qualcomma i MediaTeka te za jeftinije modele (prvenstveno nasljednika Redmi 2A) planira vlastiti čipset. Naravno da ga neće konstruirati i proizvoditi, nego će oformiti ekipu koja će se sastojati od nekoliko proizvođača s prijašnjim iskustvom. Jedan od njih bi trebao biti Leadtek, čiji čipset L1860C se ugrađuje u Redmi 2A, dok “običan” Redmi 2 dolazi sa Snapdragonom 410 i upravo zbog toga košta 30 dolara više.

Jasno vam je, sve se uglavnom svodi na rezanje troškova. Ako se sjetimo ostalih pokušaja, doći ćemo do zaključka da su praktički svi bili neuspješni jer nisu uspjeli ponuditi performanse kakve nude spomenuti Qualcomm i MediaTek. Samsung je bio prilično uspješan sa svojim Exynos čipsetima, pogotovo sa 7420 koji se ugrađuje u Galaxy S6 i još nije dobio ozbiljnu konkurenciju. No, budući da Xiaomi s novim čipsetom cilja na smanjivanje cijene ionako povoljnog uređaja, performanse padaju u drugi plan i možda ovaj projekt ima svijetlu budućnost.

O autoru Krunoslav

Građevinar po struci, no pravu ljubav pokreće struja. Desetljeće i pol iskustva u mobilnoj tehnologiji, uvijek spreman za dobru raspravu :)

Preporučeni članak

Snapdragon 830 će navodno imati 8 jezgri

Snapdragon 820 je trenutno jedan od najbržih čipseta na tržištu i upravo zato su se …

error: Content is protected !!