Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Mobiteli » MediaTek Helio X20 posjetio Geekbench

MediaTek Helio X20 posjetio Geekbench

Nitko sigurno ne sumnja da će MediaTekov novi čipset Helio X20 koji sadrži 10 jezgri biti među najjačima na tržištu, no pitanje je koliko zapravo možemo očekivati? Nakon izvršenog testa na popularnom Geekbenchu, vidimo da su rezultati vrlo zanimljivi. Ako krenemo od performansi pojedinačne jezgre, vidimo da je rezultat vrlo dobar, ali ne i odličan. Naravno, svaki rezultat preko 2.000 bodova je veliko postignuće, no već sada zaostaje za, primjerice, iPhoneom 6s koji ostvaruje rezultat od oko 2.500 bodova. Znamo da iPhone ima samo dvije jezgre takta 1,84 GHz, ali one su toliko “ispolirane” da trenutno i nema potrebe za većim brojem. Za usporedbu, Helio X20 ima dvije jezgre takta 2,5 GHz, četiri jezgre takta 2 GHz i četiri jezgre takta 1,4 GHz.

Ono što nas najviše zanima je kako funkcionira timski rad, odnosno svih 10 jezgri. Koliko vidimo, savršeno. S rezultatom od preko 7.000 bodova (za usporedbu, Samsung Galaxy S6 postiže oko 5.200) se odlično nosi i s nadolazećim Exynosom 8890 ili pak Snapdragonom 820. Za sve koji traže dlaku u jajetu, pretpostavljamo da će ju i naći – navodno se u Helio X20 neće ugrađivati najjači Mali grafički čip, T880 MP16, nego navodno tek četverojezgrena verzija. Ovo ne miriše na dobro; ako MediaTek želi zavladati tržištem mobilnih čipova (a vjerujemo da im je to cilj), moraju prestati misliti na cijenu kod hi-end proizvoda. Na kraju krajeva, za dobre performanse uvijek vrijedi platiti.

O autoru Krunoslav

Građevinar po struci, no pravu ljubav pokreće struja. Desetljeće i pol iskustva u mobilnoj tehnologiji, uvijek spreman za dobru raspravu :)

Preporučeni članak

Huawei G9 – predstavljanje 4. svibnja

Huawei je vjerojatno najaktivniji kineski proizvođač – svako malo upoznamo novi model. Nakon cijele serije …

error: Content is protected !!