Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Vijesti » 360 OS – Projekt Qihoo 360 i Coolpada

360 OS – Projekt Qihoo 360 i Coolpada

Već par mjeseci nailazimo na vijesti s kineskih portala koji prate mobilnu tehnologiju a u njima se učestalo spominje suradnja dviju velikih tvrtki – Coolpad i Qihoo 360. Priča koju prenose te vijesti je zanimljiva pa ćemo je prenijeti u nešto širim okvirima. Qihoo 360 je najveća kineska tvrtka za internet sigurnost na računalima i mobilnim uređajima te drugi po redu internet pretraživač (prvi je Baidu). Krajem 2014. sklopio je partnerstvo s Coolpadovim brendom Dazen (na ovo ime sada možete naići posvuda na Coolpad web stranicama i na novijem softveru ovog proizvođača).

Qihoo 360 OSZhou Hongyi, suosnivač i CEO tvrtke Qihoo 360, planira izgradnju softverskog eko sustava koji uključuje softver, hardver i usluge po uzoru na Xiaomijev Miui. Priča se da je Qihoo već investirao sredstva u više od 200 tvrtki dok Xiaomi planira investiciju u 100 tvrtki u razdoblju od narednih pet godina. MIUI je mobilni operativni sustav temeljen na androidu a razvijen od strane tvrtke Xiaomi, trenutno najjačeg kineskog proizvođača mobilnih uređaja. Osim za Xiaomi proizvode dostupan je i za druge marke smartfona i tableta. Miui je vodeći mobilni OS u Kini i smatra se da je jedna od glavnih poluga meteorskog uspona kineskog proizvođača.

Mr Zhou je milijunaš još od 2013 kada je Yahoou prodao svoju tvrtku 3721 da bi nakon par godina postao suosnivač tvrtke Qihoo 360, danas vodećeg kineskog proizvođača sigurnosnog softvera. Ovo nije prvi pokušaj Qihooa da uskoči u biznis s mobitelima. Godine 2012 je u suradnji s Alcatelom (TCL) predstavio smartfon pod brendom AK-47 (Kalašnjikov) a godinu dana kasnije mobitel Mirror, u suradnji s Haierom. Zhouov plan je bio postaviti fokus na softverski dio proizvoda a proizvodnju i upravljanje distribucijom na partnere, proizvođače hardvera. Takva strategija je dobro izgledala na papiru ali se u stvarnim uvjetima izjalovila. Nakon početnog zanimanja javnosti oba uređaja su neslavno propala. Xiaomi je nastao gotovo u isto vrijeme ali je držao kontrolu nad hardverom i softverom što ga je, između ostalog, danas dovelo do položaja vodećeg proizvođača mobilnih uređaja u Kini.

 

 

Zhou sada nanovo pokušava stvoriti respektabilan proizvod. Ovaj put pod nešto drugačijim uvjetima. Krajem prošle godine ulazi u posao s tvrtkom Coolpad (peti po redu kineski proizvođač smartfona) gdje Qihoo 360 ima 45% udjela u zajedničkoj kompaniji.

Standardno izdanje (Standard Edition) operativnog sustava je najavljeno za 07/2015 a sutra bi trebali vidjeti 360 OS mini verziju (Mini Edition) i to za par odabranih uređaja – Coolpad X7, F1 i F2. Po čemu bi se trebao isticati ovaj OS? Naglasak je postavljen na brzinu samog sustava te štednju energije i protoka mobilnih podataka. Službeno objavljeni podaci izgledaju nevjerojatno: 3x brži softver, 40% dulje trajanje baterije i mrežni promet umanjen za 50%. Zhou je izjavio da će 360 OS biti prvi mobilni OS koji će bitno umanjiti problem potrošnje energije i zagrijavanja te ponuditi korisničko sučelje bez zastoja pri radu s mobilnim uređajem.

360 OS će ponuditi korisnicima mogućnost brisanja neželjenog softvera što uključuje i sistemske aplikacije. Temelj sustava je Android 5.1.1, prve verzije idu na Coolpad mobitele a nakon toga su na redu Xiaomi, Meizu, Huawei, OPPO, Samsung, Moto, Nubia i ostali popularni brendovi. Na internet stranicama tvrtke je u tijeku glasanje registriranih članova o tome koje će aplikacije biti uključene u ovaj OS.

Reklamni AK-47 paket je predstavljen još prije dva mjeseca a promotivni posteri su doslovno u mobilizacijskom duhu – Zhou nudi borbeni komplet i poziv budućoj vojsci vjernih suradnika i vlasnika mobitela. Dodamo li ovim informacijama bombastičnu najavu o ratu bez milosti za prestiž u nižoj i srednjoj klasi mobilnih uređaja kao i najavu deset novih Ivvi smartfona u režiji drugog partnera – tvrtke Coolpad, jedno je sigurno – ovog ljeta očekujemo oštru borbu za prevlast na kineskom tržištu mobilnih uređaja. Ostvari li Zhou makar pola od obećanog zajamčena je mini mobilna revolucija u Kini a vjerojatno i šire.

Qihoo 360 OS Zhou
360 OS Forum
QIKU Forum
Qikoo

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Snapdragon 830 će navodno imati 8 jezgri

Snapdragon 820 je trenutno jedan od najbržih čipseta na tržištu i upravo zato su se …

error: Content is protected !!