Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Mobiteli » Xiaomi Mi3 – Mobitel koji je zasjenio iPhone?
Xiaomi Mi3

Xiaomi Mi3 – Mobitel koji je zasjenio iPhone?

Xiaomi Mi3Iako naslov izgleda neozbiljno, brojke su ipak na strani velike kineske tvrtke, slabo poznate prosječnom konzumentu mobilne tehnologije izvan Kine. Brojke su sljedeće: prodanih 7 milijuna uređaja 2012. godine, 18.7 milijuna u 2013., novi model Hongmi – 100.000 primjeraka razgrabljeno u samo 90 sekundi. Xiaomi Mi3 je plod munjevitog razvoja tvrtke osnovane 2010. godine i čija vrijednost trenutno premašuje nevjerovatnih 10 milijardi dolara. Kvalitetom ne nadmašuje Apple (u svim segmentima), ali je bar dvostruko jeftiniji. U stvari jedan od Appleovih najvećih problema je upravo prisutnost na najvećem svjetskom tržištu – Kini. iPhone je tamo luksuz dok se domaći kvalitetan proizvod prodaje po znatno manjoj cijeni. Pritom se ne razbacuje marketingom, a Xiaomijev CEO objašnjava kupcima kako je profit na hardveru jednak nuli. U tom smislu, Xiaomi je anti-Apple i pazi na debljinu novčanika svojih kupaca.

Kučište uređaja je privlačno dizajnirano uz vrlo kvalitetnu završnu obradu – na nivou Sony Xperie i izrađeno je od slitine magnezija koje s grafitnim filmom omogućava odličan odvod topline.

Xiaomi Mi3
Mi3 dolazi u dvije varijante. Na tržištu je već dostupna verzija s Nvidia čipsetom, namijenjena kineskom tržištu (TDSCDMA 3G mreže), dok se “internacionalna” verzija (UMTS/WCDMA 3G mreže) s najbržim mobilnim procesorom, Snapdragon 800 na 2.3GHz, pojavila na tržištu pred samu novu godinu 2014.

Mi3 s čipsetom koji je sukladan hrvatskom 3G mrežnom standardu (brzi mobilni internet) premašuje nevjerovatnih 37000 bodova na Antutu testu.

[sc:Xiaomi-lijevo ]Trenutna cijena za ovaj vrhunski uređaj je oko 3000 Kn s PDV-om.

Za kraj, navodimo samo dio Mi3 specifikacija koje nisu uobičajene na mobilnim uređajima:

– RAW fotografije (fotke bez kompresije)
NFC
– 441ppi zaslon
WIFI direct
Wifi ac
– barometar
– LPDDR3 memorija
– Sony Exmor RS 13MP kamera
Dirac Sound – švedska audio tehnologija
MIUI OS

 

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Huawei G9 – predstavljanje 4. svibnja

Huawei je vjerojatno najaktivniji kineski proizvođač – svako malo upoznamo novi model. Nakon cijele serije …

error: Content is protected !!