Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Recenzije » TCL Meme Da S720 recenzija

TCL Meme Da S720 recenzija

Uvod

TCLovi proizvodi su se dosad u Europi i ostatku svijeta uglavnom prodavali pod brandom Alcatel, čiji je TCL većinski vlasnik. Prošlogodišnja linija Alcatelovih mobitela bila je dobro prihvaćena i na domaćem tržištu, što se uglavnom može zahvaliti dobroj izradi i solidnom omjeru cijene i performansi. TCL Meme Da S720 je idejno sličan uređaj, kojeg odlikuju vrlo primamljive performanse i solidna cijena. Prije svega jedna bitna napomena, a to je da je TCL S720 koji mi je stigao bio opremljen softverom za kinesko tržište. To nije slučaj kod naručivanja s webshopova koji prodaju mobitele internacionalnim kupcima. Zbog toga, većina testiranja je obavljena na gotovo istom softveru, ali očišćenom od kineskih aplikacija, duboke integracije Baidua i s nekim bitnim poboljšanjima.

Specifikacije:

 • OS: Android 4.2.2, Lewa OS 5.0
 • Ekran: 5.5-inčni OGS, s rezolucijom 1280×720
 • CPU: osmojezgreni MT6592Mradnog takta 1.4 GHz
 • GPU:Mali-450MP
 • RAM:1 GB
 • ROM: 8 GB
 • GPS: A-GPS, Glonass
 • SIM kartice: podrška za dvije SIM kartice
 • SD kartice: podrška za kartice veličine do 64 GB
 • Podržane frekvencije: GSM 850/900/1800/1900, WCDMA 900/2100
 • Kamera: prednja 5 MP, stražnja 8 MP sa LED bljeskalicom
 • Senzori i funkcije: FM radio, senzor gravitacije, Bluetooth, senzor svjetlosti, senzor blizine, WiFi, upravljanje gestama, HotKnot
 • Baterija 3300 mAh
 • Dimenzije: 1 x 76.2 x 7.95 mm
 • Težina: 145 g

MT6592 i 1 GB RAMa možda više ne izgledaju kao nevjerojatno potentan duo, međutim u praksi su se pokazali kao i više nego dovoljni za vrlo fluidan rad u većini korisničkih aplikacija. Zastajkivanje u redu prisutno je jedino prilikom učitavanja nekih većih igara ili pak instalaciji većeg broja aplikacija odjednom na Play Storeu. Rezultati Antutu benchmarka stavljaju TCL S720 očekivano nešto ispod uređaja koji imaju MT6592 na nešto većoj frekvenciji od 1.7 GHz i 2 GB RAMa, a ocijenjen je sa 27600 bodova. Unatoč tome razliku je moguće primijetiti samo u situacijama sa mnoštvom otvorenih aplikacija gdje 2 GB RAMa značajno olakšavaju korištenje. Od 8 GB interne memorije oko 6 GB je dostupno za korisnika, što se uz mogućnost proširenja SD karticom veličine do 64 GB pokazalo dovoljnim.

Screenshot_2014-12-03-00-07-07 Screenshot_2014-12-03-00-01-54 Screenshot_2014-12-02-23-59-05 Screenshot_2014-12-02-23-51-24 Screenshot_2014-12-02-23-51-18 Screenshot_2014-12-02-23-51-04

Kvaliteta izrade

Definitivno najimpresivnija odlika TCL S720 je upravo kvaliteta izrade. Iako je izrađen od plastike osjećaj u ruci sugerira vrlo čvrsto napravljen uređaj. Ni uz mnogo napora i pritisaka na uređaj sa svih strana, nije ga moguće natjerati da zaškripi ili pokaže znakove uvijanja. Dio čvrstoće može se definitivno pripisati i činjenici da baterija nije izmjenjiva, stražnji poklopac se uopće ne skida(osim prilikom potrebe za servisiranjem), a obje SIM kartice i SD kartica umeću se u utore koji se nalaze sa lijeve i desne strane mobitela. Osim što ovakav način umetanja kartica pospješuje čvrstoću, također pridonosi i jednostavnosti izmjene kartica, koje je moguće izvaditi prilikom normalnog rada bez potrebe za otvaranjem uređaja. Jedna od prednosti korištenja plastike je i vrlo mala masa uređaja unatoč prilično impozantnim dimenzijama. Tipke za gašenje i upravljanje glasnoćom su iznimno čvrsto postavljene u svoje ležište u kojem nema ni minimalnih odmaka, a taktilno ostavljaju dojam čvrstoće i pouzdanosti. Površina uređaja, sa stražnje strane je mat, pa ne klizi lako iz ruke i nije mamac za otiske prstiju.

Ekran

Još jedan vrlo kvalitetan aspekt ovog uređaja je i ekran. Veličinom od 5.5 inča nudi mnogo prostora i lakše korištenje sučelja, a rezolucija od 1280×720 je dovoljna da nema vidljive pikselizacije. Reprodukcija je vjerna i tipična za IPS panele koji ne pate od pretjerane saturizacije kao AMOLED ekrani. S druge strane boje nisu „žive“ kao na AMOLED ekranima što bi moglo smetati onima koji su na takve ekrane navikli. Čitanje, gledanje video materijala i fotografija je bilo iznimno ugodno iskustvo na ovom ekranu. Osim navedenog dodao bih i vrlo dobru osvijetljenost koja omogućuje normalno korištenje uređaja na dnevnom svjetlu. Jedini problem je automatska prilagodba jačine svjetlosti koja u uvjetima slabijeg osvijetljenja ne smanji dovoljno razinu svjetlosti, srećom moguće je i ručno podešavanje koja otklanja taj problem. Na slici ispod je usporedba ekrana TCL S720 i Motorole Moto G. Fotografija ne predstavlja idealno situaciju, jer se radi o starijem Lumix fotoaparatu, ali TCL ima vidno bolji prikaz boja uživo. Ujedno se vidi i razlika u veličini ova dva telefona, 5.5-inča TCL vs 4.5″-inča Moto G.

P1010523 (1024x768)

 

Što se tiče kuteva vidljivosti nema promjena boje ni pri gledanju iz vrlo oštrih kuteva, gotovo u ravnini s ekranom, što je prilično standardno za IPS panele. Ekran nema vrlo popularnu Gorilla III zaštitu, ali nekoliko dana s ključevima i ostalim sitnicama u džepu nisu rezultirali ogrebotinama, pa je vjerojatno da neka forma zaštite postoji.

 

Softver

Verzija Android operativnog sustava s kojom TCL S720 dolazi je Lewa OS 5.0. Dotična Android modifikacija vrlo je popularna u Kini i uglavnom se razvija da bi uređajima niže i srednje klase donijela neke funkcionalnosti sa mnogo skupljih, flagship uređaja. Primjer toga su pametne geste, nalik onima na LG G3. Lewa nudi otključavanje ekrana dvostrukim tapkanjem po ekranu, a uz to i cijeli niz prečaca kojim se dolazi do aplikacija pisanjem slova po ugašenom ekranu. Na kineskoj inačici Lewa OSa s kojom je došao uređaj ova funkcionalnost nije radila osobito dobro, izuzev prečaca za otključavanje, no na ovoj blago modificiranoj ruskoj verziji operativnog sustava koji trenutno koristim radi nevjerojatno dobro. Osim ove zanimljive i većinom korisne mogućnosti, Lewa nudi i podršku za lakše rukovanje jednom rukom, što je osobito zanimljivo na uređajima većih gabarita, kao što je ovaj 5.5-inčni TCL. Moguće je namjestiti opciju da aplikacija za pozivanje nešto smanji veličinu tipaka za biranje brojeva i pomakne ih na lijevu ili desnu stranu, kako bi se olakšalo biranje brojeva jednom rukom. Svakako dobrodošla i korisna opcija.

Što se dizajna tiče, jedina bitnija razlika između standardnog Androida i Lewa OSa je izostanak ladice s aplikacijama. Sustav koji Lewa koristi nalik je onom na iOSu i MIUIu pri čemu se ikone za aplikacije dodaju direktno na početni ekran. Uz malo navikavanja ovo zapravo ubrzava snalaženje među instaliranim aplikacijama, jer su sve nadohvat ruke i do njih se uglavnom dolazi prolaskom kroz više početnih ekrana. Izgled samog sučelja je također dosta modificiran i zapravo vrlo oku ugodan, s dominantno bijelim menijima i sustavskim ikonama u alatnoj traci. Još jedna zanimljivost Lewa OSa je i način izvedbe aplikacije za trenutno otvorene aplikacije koja osim standardnog uklanjanja aplikacija iz memorije nudi i brojač trenutnog zauzeća RAMa kao i neke prečace poput alarma, brojača potrošenog internet prometa, svjetiljke i trajanja baterije uz mogućnost aktiviranja moda za uštedu baterije.

Zvučnici, mikrofon i izlaz za slušalice

Zvučnici su dovoljno glasni, iako nezgodno smješteni sa stražnje strane što uzrokuje nešto smanjenu glasnoću ako je mobitel na stolu, okrenut ekranom prema gore. Čak i u tom scenariju zvuk notifikacije ili poziva se solidno čuje. Sama kvaliteta zvučnika je prosječna, u rangu ostalih smartfona tog cjenovnog ranga, posložit će za reprodukciju glazbe ili zvuka tijekom gledanja filma, no audifili svakako neće biti pretjerano oduševljeni. Izlaz za slušalice je kvalitetno napravljen i nema šuma, testiranje se vršilo Sennheiser CX150 in-ear slušalicama. Kvaliteta zvuka je bila zadovoljavajuća, ali glasnoća nije. Zapravo maksimalna glasnoća koju izlaz nudi i je otprilike maksimum koji bi se iz zdravstevnih razloga trebao poštivati, no činjenica da nije moguće poglasniti iznad te granici čak ni softverskim modifikacijama svakako je minus za one koji vole glasnu glazbu. Mikrofon se pokazao izvrsnim čak i u glasnim scenarijima, prilikom poziva. Također kvaliteta snimke je adekvatna za korištenje kao pomoćnog diktafona. Snimke koje nastanu imaju dosta promijenjen zvuk, ali jasnoća zvuka je i dalje prisutna.

GPS

Na ovom mobitelu GPS je prilično čudljiv. Na originalnom romu s kojim sam ga dobio nije radio ni nakon već vrlo popularnih GPS poboljšanja za Mediatek chipsete, što uglavnom podrazumijeva skidanje novih EPO datoteka i mijenjanje određenih postavki u Engineer meniju. Nalazio je dovoljan broj satelita(15 ili više) no jednostavno nije bilo moguće dobiti fix. Na najboljem romu koji sam probao, što se tiče brzine i stabilnosti, AOSP nije pak bilo moguće ni naći satelite. Na kraju sam pronašao blago modificiranu verziju Lewa roma sa ruskog foruma na kojoj nalazi 15ak satelita i fix traje oko 8 sekundi uz preciznost od oko četiri metra, što je vrlo solidan rezultat. Dakle GPS je hardverski potpuno funkcionalan, ali neke verzije softvera s kojim dolazi očito imaju problema sa GPSom.

 Screenshot_2014-12-06-18-37-40

Wifi i mobilni internet

Jedna od svakako bitnijih stavki danas je mogućnost povezivanja na wireless mreže u kući, što obično podrazumijeva prolazak signala kroz nekoliko zidova. Što se toga tiče, ovaj uređaj radi vrlo dobro, signal je stabilan i prolaskom kroz nekoliko zidova unutar stana. Kako bih riješio dileme one koji imaju kuće i nisu sigurni hoće li wireless raditi na etaži ispod ili iznad one s ruterom spojio sam se na wireless ispred zgrade. Stan mi se nalazi na drugom katu, a stajao sam otprilike desetak metara ispred kuće. Wireless je i dalje bez problema radio. Jedini potencijalni problem koji se ponekad događa na Lewa OSu je da ikona u status baru ne reflektira dobro stvarnu jačinu signala. Uglavnom se radi o tome da prikazuje minimalnu snagu iako wireless i osjetno dalje od tog mjesta uredno radi. Dakle funkcionalnost je na mjestu, grafički problem je lako zanemariti. Mobilni internet radi izvrsno, bolje od svih uređaja koje sam dosad koristio, povezivanje na T-Mobile mrežu i pravilan odabir postavki mobitel je odradio potpuno samostalno. Na mjestima sa slabom pokrivenošću ili puno interferencija gdje sam sa Moto G, Galaxy S4, Galaxy S2 i brojnim drugima imao samo Edge, imam uglavnom stabilnu i funkcionalnu 3G konekciju. Također 3G najnormalnije radi na 900 MHz frekvenciji što je vrlo bitna stavka za sve one koji žive ili često borave u ruralnim područjima.

Baterija

Trajanje baterije je teško egzaktno izmjeriti zbog različitih načina na koji korisnici rabe svoje uređaje. Međutim grubu sliku možete vidjeti u screenshotu ispod. Što se generalnog ponašanja baterije tiče navedeni kapacitet od 3300 mAh čini se kao realan podatak. Nažalost nije moguće provjeriti tu tvrdnju direktno, vaganjem baterije, jer bateriju nije moguće izvaditi. Jedinu zamjerku, što se baterije tiče, sam imao na originalnom softveru s kojim je došao i na kojem je ispod 25 posto baterija rapidno padala do 0. Radilo se o lošoj kalibraciji i problem je bio jednostavno rješiv skidanjem aplikacije Battery Calibration sa Play Storea. Očekivano vrijeme upaljenog ekrana (SOT) je između 7 i 8 sati, u mom slučaju tijekom gotovo tri dana korištenja(pregledavanje internet stranica, sinhronizacija dva emila računa, nešto poziva i poruka, kraće igranje igrica).

Screenshot_2014-12-09-20-19-19

Kamera

Kamera, tj. njezina nekvaliteta bolna je točka mnogih jeftinih smartfona, srećom TCL S720 ne spada u tu kategoriju. Stražnja kamera je u dnevnim uvjetima pristojne kvalitete, a uz nešto igranja s postavkama rezultat bi vjerojatno mogao biti i bolji. Lewa aplikacija za kameru vrlo brzo fokusira i okida slike, nudi mnoštvo opcija koje su uglavnom i standardne danas. S druge strane, u uvjetima slabog osvijetljenja kamera definitivno nije oduševljavajuća. Slike imaju dosta šuma, a ukoliko se upali bljeskalica rezultat je i gori što se šuma tiče, iako se naravno povećava broj vidljvih elemenata na slici. Prednja je kamera sasvim dovoljna za Skype videopozive i poneki selfie. Ponuđeni primjeri fotografija pokazuje ponašanje u većini uvjeta: tijekom dana, oblačno vrijeme, u zatvorenom i nekoliko noćnih sa i bez noćnog moda i bljeskalice.

Kvaliteta video snimaka je također prosječna, u dnevnim uvjetima može poslužiti svrsi, noću je jednostavno neupotrebljiv. Unaprijed isprike zbog “tresuckavog” videa, temperatura je u tom trenutku bila blizu ništice.

Mane

Pri kupnji svakog mobitela treba prvenstveno sagledati mane, jer su one uglavnom ograničavajući faktor za korisnika. Prvi ozbiljni nedostatak je izostanak osvjetljenja kapacitivnih tipki. Nakon kraćeg korištenja relativno se lako snaći i bez osvjetljenja, ali to nije idealno rješenje. Moguća zamjena je aktivacija softverskih tipki, koje se smještaju pri dnu ekrana modificiranjem build.prop datoteke. Ovaj postupak kao i ostala poboljšanja bit će smješten u odgovarajuću temu na forumu. Tu je i već spomenuti nedostatak izlaza za slušalice koji nije očekivane glasnoće. Maksimum je zapravo postavljen na onu glasnoću nakon koje Android sustav obavještava korisnika da bi glasnijim slušanjem mogao oštetiti sluh. Ovo će biti minus za one slabijeg sluha i ljubitelje vrlo glasne glazbe. Kamera je također nešto ispod očekivanog, fotografije dobro reproduciraju boje, ali im u uvjetima lošeg osvijetljenja nedostaje oštrine. Posljednji prigovor je uvjetan, a odnosi se na originalni softver s kojim TCL S720 dolazi. Sklon je lošem raspoređivanju resursa što korisniku limitira fluidnost korištenja, a prisutni su i neki ozbiljni bugovi. Na originalnom browseru nije moguće pretraživati korištenjem Google tražilice, ne dolazi s predinstaliranim Google aplikacijama, dio korisničkog sučelja nije ispravno preveden pa ostaju kineski znakovi i nakon promjene jezika. Ovaj problem je moguće riješiti izborom nekog od dostupnih romova ili pak kupnjom uređaja od prodavača koji ga šalju s predinstaliranim AOSP romom.

Zaključak

S obzirom na redukciju cijene koja je upravo nastupila u Kini, ukoliko cijena i na webshopovima bude između 110 i 130 dolara TCL S720 Meme Da je definitivno dobar izbor.

Uvod TCLovi proizvodi su se dosad u Europi i ostatku svijeta uglavnom prodavali pod brandom Alcatel, čiji je TCL većinski vlasnik. Prošlogodišnja linija Alcatelovih mobitela bila je dobro prihvaćena i na domaćem tržištu, što se uglavnom može zahvaliti dobroj izradi i solidnom omjeru cijene i performansi. TCL Meme Da S720 je idejno sličan uređaj, kojeg odlikuju vrlo primamljive performanse i solidna cijena. Prije svega jedna bitna napomena, a to je da je TCL S720 koji mi je stigao bio opremljen softverom za kinesko tržište. To nije slučaj kod naručivanja s webshopova koji prodaju mobitele internacionalnim kupcima. Zbog toga, većina testiranja…

Review Overview

Ekran
Kamera
Softver
Baterija
Brzina rada
Kvaliteta izrade

Vrlo dobar

Solidna četvorka i definitivna preporuka!

User Rating: 3.75 ( 1 votes)

O autoru Tomislav

Student FER-a, ljubitelj tehnologije i znanosti, gamer i zafrkant. Kupuje kineskinje s garancijom, a može i bez:)

Preporučeni članak

Honor 3C Play

Huawei Honor 3C Play Hol-U10 – Recenzija

Specifikacije: Model: Honor 3C Play (Hol-U10) Na tržištu: 10/2014 (Kina) CPU: 4-jezgreni MTK6582 GPU: Mali-400 …

error: Content is protected !!