Ekran

Što je IPS?

IPS je tehnologija razvijena od tvrtke Hitachi još 1996 godine, a ova kratica je ušla u širu upotrebu kada je Apple najavio novi LCD ekran za iPad i definirao ga kao “IPS dizajn”. Za one koji raspravljaju o tome da li je bolji TFT ili IPS zaslon slijedi iznenađenje: IPS je u stvari samo vrsta TFT zaslona. U osnovi, TFT varijantu određuje položaj tekućih kristala u odnosu na ravninu zaslona.

 

TFT
Presjek TFT ekrana – shematski prikaz

TFT  LCD  – Thin Film Transistor Liquid Crystal Display

TFT ili tankoslojni tranzistor je najčešći tip ekrana na mobilnim uređajima (kako se u praksi najviše koristi TFT tip LCD-a, uobičajeni naziv je samo LCD). Nalazi se na velikoj većini mobilnih uređaja, od najjeftinijih mobitela do najskupljih tablet računala.

Dva su osnovna tipa LCD-a na mobilnim uređajima:

TN LCD – Twisted Nematic LCD 
TN označava način na koji se molekule tekućeg kristala uvijaju da bi provodile svjetlo. Ova tehnologija se najčešće koristi na nižoj klasi LCD ekrana jer je tehnološki proces proizvodnje jeftiniji u odnosu na ostale. Twisted Nematic je pojam kojeg proizvođači mobitela vrlo rijetko koriste u marketingu. Draži im je termin TFT LCD. Kao kod IPS ekrana i ovdje postoji više tehnoloških rješenja, a jedno od kvalitetnijih je Sony Xperia S zaslon.

TFT TN IPS

IPS  – In Plane Switching 
Pozicioniranje molekula tekućeg kristala u ovom tipu zaslona se odvija paralelno s ravninom (In Plane Switching). Ovo je standardna tehnologija na skupljim mobilnim uređajima, a već i pristojan broj uređaja srednje klase ima ovakav tip zaslona. Osnovna prednost nad TN zaslonima je znatno bolji kut vidljivosti i bolji prikaz boja. Novije generacije IPS zaslona imaju i bolji kontrast.

IPS je već dulje vrijeme u opticaju pa postoje i brojne tehnološke varijante – IPS, S-IPS, IPS-Pro, AS-IPS, H-IPS itd. Gotovo svaki proizvođač zaslona danas nudi vlastito rješenje, što je dovelo do IPS ekrana s puno boljim kontrastom i prikazom crne boje (što im je bila osnovna boljka). Međutim, vrijeme odziva je još uvijek lošije u odnosu na standardne TN ekrane.

IPS

error: Content is protected !!