Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Mobiteli » Kako kupiti Xiaomi Redmi Note 2 debelo ispod cijene?

Kako kupiti Xiaomi Redmi Note 2 debelo ispod cijene?

Upozorenje: Ovaj članak služi samo kao osnovna informacija koju bi trebalo dodatno provjeriti prije moguće kupovine. Ne odgovaramo za eventualnu štetu.

Xiaomi Redmi Note 2 je novi model trenutno najjačeg kineskog proizvođača mobitela. Ovo je jedan od najatraktivnijih “kineza” u klasi do 1500Kn (sa svim troškovima). Prosječna cijena u trgovinama mu je iznad 170 USD što bi s hrvatskim PDV-om bilo oko 215 USD ili oko 1500Kn ako dodamo i poštarinu.

Oni koji prate priču oko mobilne telefonije znaju da je veći dio kineskih mobitela proizveden za mrežu China Mobile i da koriste TDSCDMA/TD-LTE (3G/4G) standard. Ovi su mobiteli uvijek nešto jeftiniji od onih za nama sukladnu mrežu, China Unicom (WCDMA/FDD-LTE standard), gdje povećanje cijene nastaje zbog posebnih licenci koju proizvođači moraju platiti.

Dakle:

  • Xiaomi Redmi Note 2 u WCDMA/FDD verziji – minimalno oko 170 USD
  • Xiaomi Redmi Note 2 u TD verziji – oko 150 USD

Jeftiniji model

Sve jasno kao dan. Međutim, prva informacija o mogućnosti da TD verzija Xiaomi Redmi Note 2 ipak radi na našim mrežama došla je s ruskog foruma 4PDA pa je i nekoliko članova foruma Telekineze okušalo sreću i naručilo “nesukladne” mobitele. Jučer smo dobili potvrdu da je priča bila točna i da modem TD verzije mobitela zaista radi na našim mrežama. Pogledajmo Ookla test TD modela na Mtel 3G mreži (UMTS/WCDMA) u susjednoj BiH gdje vidimo brzine prijenosa mrežnih podatkovnih paketa:

Xiaomi Redmi Note 2 TD

Provjerom web stranice nekoliko trgovaca može se doći do dodatne potvrde ove informacije. Primjer obavijesti s vrlo dobre aliexpress trgovine Shenzen Top-One Trading:

Xiaomi Redmi Note 2

Kao što vidimo, trgovac ističe da je mobitel kompatibilan unatoč TD deklaraciji. Provjerili smo ovu informaciju na još par foruma gdje su novopečeni vlasnici redom prijavljivali sukladnost jeftinije TD verzije mobitela našim mobilnim mrežama.

Prednosti EU skladišta

Druga polovica priče odnosi se na gore spomenutu trgovinu Top-One koja iz Kine šalje mobitele na skladište u Londonu, gdje ih prepakira, uplati lokalne takse i šalje DHL-om dalje do vlasnika koji, ako su u državama članicama EU, NEMAJU NIKAKVIH DRUGIH TROŠKOVA osim 21 USD za DHL transport. Državljani ostalih zemalja plaćaju porez prilikom preuzimanja paketa.

Dakle, ukupna cijena je 150 USD + 21 USD (DHL shipping iz Londona, plaćen VAT) = 171 USD (vrijedi za Hrvatsku i Sloveniju).

Prema standardnoj shemi kupovanja, cijena bi bila 170 USD + 42.5 USD (PDV od 25%) = 213 USD (oko 220 s poštarinom) što je za oko 30% više od gornje cijene.

Osim velike razlike u cijeni postoji i razlika u vremenu dostave jer mobitel DHL-om dolazi iz Kine na vaša vrata u roku od 7-8 dana (2 dana do Londona, 5-6 dana od Londona do vlasnika)

Za kraj

Iako je riječ o novom Xiaomi mobitelu, ova cijena od 170 USD je manja od one koju bi s PDV-om za njega platili u Kini. Provjerimo – kineska cijena je 140 USD a dodamo li 25% na taj iznos dobivamo 175 USD.

Da vas podsjetimo, Xiaomi Redmi Note 2 uz ostatak specifikacija ima par stavki vrijednih spomena: vrlo brz procesor (prisutan u nekim znatno skupljim mobitelima), PDAF brzi autofokus i infracrveni daljinski upravljač. Ostatak informacija možete pronaći u našem članku. Na kraju, kao što je obećao promotivni poster – Note 2 je ipak postao vrlo dobar ulov. 🙂

Xiaomi Redmi Note 2

 

 

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Huawei G9 – predstavljanje 4. svibnja

Huawei je vjerojatno najaktivniji kineski proizvođač – svako malo upoznamo novi model. Nakon cijele serije …

error: Content is protected !!