Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Mobiteli » Jiayu F1 – Recenzija
Jiayu F1

Jiayu F1 – Recenzija

Specifikacije:

 • CPU: 2-jezgreni MTK6572 1.0Ghz
 • GPU: Mali400 MP1 @ 500MHz
 • Memorija: 500MB RAM + 4GB ROM
 • Ekran: 4-inčni TFT
 • Rezolucija: 800×480 piksela
 • Kamera: stražnja 5MP BSI CMOS, prednja 0.3MP, LED bljeskalica, Auto-fokus
 • Mreža: GSM 900/1900MHz;  UMTS/WCDMA 900/2100MHz
 • SIM: dvije standardne SIM kartice
 • GPS: GPS\A-GPS
 • Senzori:  gravitacija, blizina, svjetlost
 • Ostalo: GPS, WIFI, Bluetooth, FM radio RDS, vanjska memorija do 64GB
 • Baterija: 2400mAh
 • OS: Android 4.2.2 (Jelly Bean)
 • Dimenzije: 124 x 62.5 x 10.5mm
 • Masa: 142g
 • Boja: bijela, crna
 • Cijena: oko 80 USD

Uvod

Za uvod ponavljam par osnovnih informacija:  Jiayu je tvrtka iz Shenzhena, osnovana 2009. godine. Zapošljava preko 800 djelatnika od kojih 30 radi na odjelu za istraživanje i razvoj. Od 2013. godine tvrtka ima 10 kompletnih proizvodnih linija, dva laboratorija i opremu za kontrolu kvalitete proizvoda. Prvi proizvod tvrtke je bio 3.5″ model G1 a uskoro bi se u prodaji trebao pojaviti model S3 s najnovijim 64-bitnim 8-jezgrenim mediatek procesorom. Poput već opisanog modela G2f i ovaj je znatno premašio najavljeni datum izlaska na tržište. Na stranicama proizvođača kao i na službenom forumu ima vrlo malo informacija što nije neobično jer kinezi nemaju više običaj masovno kupovati nižu klasu mobilnih uređaja što Jiayu F1 zapravo i jest. Svi imamo predodžbu o Kini kao siromašnoj zemlji ali su prosječne plaće u gradovima već blizu onima u Hrvatskoj. Kineski mobitel je i znatno jeftiniji u Kini jer nema namete i transportne troškove koji su uračunati u cijenu mobitela koje ovdje plaćamo pa je sasvim razumljivo zašto kinezima nije previše zanimljiva kategorija mobitela s cijenom do 120 USD (u domovini koštaju ispod oko 700 yuana ili kuna).

Unboxing

Eko kutija s osnovnim sadržajem – mobitel, baterija, uputstvo i jamstveni list na kineskom uz punjač sa standardno očajnim adapterom i USB kabelom. Planirate li kupovinu, nabavite si kakav pristojan punjač u domaćim trgovinama ili nađite nešto povoljno na aliexpressu npr.

Kvalitet izrade i dizajn

Dizajn je, kao i kod jačeg modela G2f, u stilu popularnog iPhonea. F1 je robustan, s okvirom od pravog metala i prilično težak što može zahvaliti i bateriji od 2400mAh. Metalni rub izgleda vrlo dobro pa mi je ovaj mobitel čak i lijepši od skupljeg i jačeg “brata”. Ekran i poleđina čija površina ima mekanu teksturu su vrlo kompaktni i ne uvijaju se pri opterećenju. Dojam je da je riječ o vrlo kvalitetnom proizvodu. Na slici u galeriji je vidljiva plava naljepnica mrežne licence kineskog ministarstva telekomunikacija pa možete biti sigurni da je zračenje mobitela unutar dopuštenih vrijednosti. Ovo napominjem zbog toga što su na tržištu prisutni brojni kineski mobiteli bez ovog certifikata a ugl. je riječ o uređajima koji nisu namijenjeni kineskom tržištu.

Ekran

Ekran je solidan, nije poput IPS zaslona na kakve uglavnom nailazimo na skupljim uređajima ali je sasvim pristojan. Vjerojatno je riječ o TN ekranu kome je nešto slabija vidljivost sa strane, naročito pri pogledu odozdo. Rezolucija od 480 x 800 piksela na 4-inčnom ekranu je dovoljno dobra za prosječnog korisnika. Površina nema oleofobni premaz ali nije ni preveliki “magnet” za prste. Kapacitivne tipke na dnu ekrana su osvjetljene a na vrhu je i obavijesna lampica koja svijetli u crvenoj, zelenoj i plavoj boji. Home tipka ponekad nema odziva. Ekran reagira na dodir u samo dvije točke ali to obavlja dovoljno precizno. Ukupni dojam je sasvim zadovoljavajući. Ekran ima blago žutu nijansu što se nekome možda neće svidjeti, meni je OK.

Na slikama u galeriji je pomalo nepravedna usporedba s većim i kvalitetnijim ali i dvostruko skupljim mobitelom. Snimke su nešto lošije nego što ekrani izgledaju u stvarnosti a uočljivo je da zaslon Jiayua najgore izgleda u pogledu odozdo (TN LCD, često krivo imenovan kao TFT).

Kamera i zvučnici

Prednja kamera ima 0.3MP (softverski “napumpana” na 2MP) a stražnja 5MP (softverskih 8MP). Snimke su sasvim pristojne za jednu mobilnu kameru od 5 megapiksela u što se možete uvjeriti na priloženim fotografijama (slike u originalu nisu priložene jer bi u rezoluciji većoj od prikazane bile mutne i neupotrebljive):

Posljednja fotografija je snimljena u mraku s bljeskalicom koja je, kako lijepo (ne) vidimo na slici, nikakva. Fotografije su umanjene pretežno na visinu od oko 1200 piksela, bez izrezivanja i editiranja.

Zvuk iz glavnog zvučnika je dovoljno glasan dok bi onaj u slušalici mogao biti i malo glasniji (može se softverski pojačati). Zvuk u slušalicama je dobar i dovoljno glasan. Mikrofon daje solidan rezultat u aplikaciji za audio snimanje.

Video, kako se vidi iz priloženog, ima problem s periodičnim aktiviranjem fokusa ili bar tako izgleda a primjetno je i crvenilo u središtu slike i zelena nijansa izvan centra. Pokušao sam dobiti bolji rezultat s drugom video aplikacijom ali je ishod bio sličan.

Testovi

Rezultati poznatih aplikacija za testiranje performansi mobilnih uređaja:

 • Antutu: 10326
 • Passmark: 1372
 • Quadrant Standard: 2608
 • Vellamo Browser: 1124
 • Vellamo Multicore: 760
 • Vellamo Metal: 561
 • 3D Mark – Ice Storm Unlimited: Nije prošao test

Iz rezultata testova je jasno da F1 nije mobitel za zahtjevne 3D igre. Jednostavnije igrice poput popularnih Fruit Ninja, Temple Run 2, Angry Birds i Subway Surf rade bez problema.

GPS, 2G/3G, WiFi i senzori

GPS funkcionira bez problema i zaključava poziciju sa sedam satelita u desetak sekundi. Pogreška je oko pet metara. WiFi je nešto iznad prosjeka, odnosno hvata signal rutera kroz dva zida na desetak metara udaljenosti bez prekida i pritom pokazuje jakost veze na WiFi ikonici za jednu podjelu više nego na mobitelima koji su mi do sada prošli kroz ruke. Signal i komunikacija u mobilnoj telefoniji su uredni, uz malo slabiji zvuk u slušalici. 3G je potrebno aktivirati u APN postavkama što se može izvršiti uz pomoć jednostavnog uputstva pa brzi internet radi bez problema. Od senzora tu su samo osnovni: za gravitaciju, blizinu i svjetlost.

Softver

Za početak jedna napomena: Treba pripaziti prilikom eventualne izmjene softvera na činjenicu da su u opticaju tri verzije ovog smartfona. Prva je ona za kinesku mrežu China Mobile, poznata i kao TD-SCDMA, s kojom nemate brzi internet jer nije sukladna našim 3G mrežama. Nakon nje, na tržište je izašla WCDMA verzija s MTK6572 čipsetom frekvencije 1.3GHz. Posljednja u nizu je ona sa slabijom varijantom ovog čipseta – MT6572M, koji radi na 1.0GHz i na tržištu je od 27. svibnja ove godine. Softver i custom recovery ovih mobitela nije međusobno izmjenjiv.

Jiayu je došao s originalnim google softverom i podrškom za google aplikacije. Ako ga hoćete zamijeniti ili pohraniti sigurnosnu kopiju sustava, na raspolaganju su Framaroot i prilagođeni recovery te sistemski softver na nekoliko internet foruma uz napomenu da izbor nije baš velik.

Baterija

Jedan od energetski nezahtjevnijih mobilnih uređaja. Uz uključen ekran i surfanje internetom troši nešto manje od 5-inčnog 8-jezgrenog mobitela s baterijom od 2500mAh. Pravo lice pokazuje pri isključenom zaslonu kada je potrošnja gotovo nikakva i lako izgura 3 dana uz preko 6 sati uključenog ekrana (SOT).

Na aliexpressu su u prodaji i punjači za bateriju ovog mobitela

Napomena:

Svi testovi i rad sustava te pojedinih njegovih komponenti se odnose na firmware uređaja u verziji FTW 20140709-102803

Stranica proizvođača

Specifikacije: CPU: 2-jezgreni MTK6572 1.0Ghz GPU: Mali400 MP1 @ 500MHz Memorija: 500MB RAM + 4GB ROM Ekran: 4-inčni TFT Rezolucija: 800×480 piksela Kamera: stražnja 5MP BSI CMOS, prednja 0.3MP, LED bljeskalica, Auto-fokus Mreža: GSM 900/1900MHz;  UMTS/WCDMA 900/2100MHz SIM: dvije standardne SIM kartice GPS: GPS\A-GPS Senzori:  gravitacija, blizina, svjetlost Ostalo: GPS, WIFI, Bluetooth, FM radio RDS, vanjska memorija do 64GB Baterija: 2400mAh OS: Android 4.2.2 (Jelly Bean) Dimenzije: 124 x 62.5 x 10.5mm Masa: 142g Boja: bijela, crna Cijena: oko 80 USD Uvod Za uvod ponavljam par osnovnih informacija:  Jiayu je tvrtka iz Shenzhena, osnovana 2009. godine. Zapošljava preko 800 djelatnika od kojih 30…

Review Overview

Kvalitet izrade
Ekran
Kamera
Zvučnici
Baterija
Cijena
Pribor

Dobar!

Prilično kvalitetna izrada i materijali za mobitel od oko 600Kn sa svim troškovima. Osnovne stvari uglavnom funkcioniraju bez greške a od minusa tu su: problem s video zapisom i home tipkom te slaba bljeskalica. Ostalo je iznad ili u razini mobitela u ovoj klasi.

User Rating: 1.45 ( 1 votes)

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Huawei G9 – predstavljanje 4. svibnja

Huawei je vjerojatno najaktivniji kineski proizvođač – svako malo upoznamo novi model. Nakon cijele serije …

error: Content is protected !!