Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Mobiteli » GFK – pad prodaje i porast vrijednosti prodanih mobitela u Kini
GFK China

GFK – pad prodaje i porast vrijednosti prodanih mobitela u Kini

GFK ChinaNajnoviji statistički podaci s kineskog tržišta mobilnih uređaja pokazuju da je došlo do osjetnog pada prodaje u odnosu na prethodnu godinu dok je istovremeno porasla vrijednost prodanih uređaja. Ovi podaci su odraz činjenice da je veliki broj kupaca postao izbirljiv nakon nabavke prvog pametnog mobitela tijekom posljednje dvije godine pa kad sada ide u kupovinu drugog ili čak trećeg smartfona nije bitna samo cijena već i drugi faktori ulaze u igru poput dizajna, pouzdanosti i funkcionalnosti proizvoda.

Prodaja mobitela u Kini je eksplodirala tijekom posljednjih par godina jer su mnogi zamijenili klasične mobilne uređaje novima s velikim ekranima osjetljivima na dodir koji pružaju nove mogućnosti poput naprednih video igara ili ugodnije surfanje po internetu. Masovni prelazak na novu generaciju proizvoda je od Kine stvorio najveće tržište smartfona na svijetu i pogodovao uzletu domaćih proizvođača kao što su Xiaomi, Oppo i Coolpad.

Sada dolazi do zasićenja tržišta jer većina kineza već posjeduje smartfon. Prema posljednjim izvješćima GFK, njemačke agencije za istraživanje tržišta, broj isporuka smartfona u drugom kvartalu ove godine je 88.7 milijuna što je za oko 10% manji broj u odnosu na isto razdoblje prošle godine a Kina je jedino tržište na svijetu koje je zabilježilo pad prodaje u smislu broja prodanih primjeraka.

GFK China 2

Međutim, ako gledamo ukupnu vrijednost prodanih uređaja, priča je sasvim drugačija jer u istom razdoblju vrijednost prodanih smartfona iznosi 26.8 milijardi dolara što je porast od čitavih 17%. Za usporedbu, Južna Amerika i Europa bilježe ove godine pad vrijednosti prodanih mobitela. GFK ističe kako je došlo i do značajnog pomaka u smislu orijentacije kupaca prema skupljim proizvodima pa sada smartfoni visoke klase čine 17% od ukupno prodanih uređaja (u prethodnom razdoblju 10%).

Koliki je udio na kineskom tržištu pojedinog proizvođača u različitim cjenovnim klasama možemo vidjeti u priloženoj tablici prodaje mobitela za sedmi mjesec ove godine (GFK):

 

 

O autoru Davor

Fan kineske mobilne tehnologije. Tvrdoglav, pristran, ali i upućen u najintimnije tajne dalekoistočnih proizvođača pametnih telefona. Počasni član par kineskih mobilnih foruma i ugledni (po vlastitom svjedočenju) pripadnik domaćih, bratskih, europskih i inih foruma s navedenom tematikom.

Preporučeni članak

Huawei G9 – predstavljanje 4. svibnja

Huawei je vjerojatno najaktivniji kineski proizvođač – svako malo upoznamo novi model. Nakon cijele serije …

error: Content is protected !!