Kineski mobiteli, tableti i gadgeti » Vijesti » Coolpad Platinum Dayton – sigurnost na prvom mjestu

Coolpad Platinum Dayton – sigurnost na prvom mjestu

U moru flagship uređaja svih relevantnih kineskih brendova,  većina njih kao svoj adut nad konkurencijom koristi cijenu ili tzv. „napuhavanje brojeva“ pri čemu jednu specifikaciju u kojoj su bolji od konkurencije prikazuju iznimno bitnom. Coolpad Platinum Dayton je osvježenje u tom smislu, jer osim vrhunskih performansi, hardvera najviše klase ovaj phablet nudi i vlastita sigurnosna rješenja što ga stavlja u posebnu kategoriju. Specifičnost ovog uređaja leži u činjenici da posjeduje dva operativna sustava.

Osnova je klasični Android sa CoolUI modifikacijom sučelja, a onaj koji donosi novost je skriveni Android sustav, nešto reduciranih funkcija koje donose visoku razinu sigurnosti. Coolpad je ovaj uređaj izradio u suradnji s kineskim teleoperaterom  China Telecom kako bi pružio korisnicima maksimalno siguran uređaj. Premisa te suradnje je da je mobilna sigurnost ekvivalentna nacionalnoj sigurnosti, aludirajući pritom na korištenje uređaja zapadne proizvodnje u poslovne svrhe. Sigurnost je ostvarena na način da postoji potpuna izoliranost dvaju operativnih s ustava na mobitelu, bez obzira što korisnik može lako pristupiti bilo kojem od njih. To je postignuto softverskom i hardverskom izolacijom, pri čemu „sigurni Android“ donosi samo mogućnost poziva i SMS poruka, ali ih štiti metodama koje nisu uobičajene u klasičnom Android sustavu.

Specifikacije:

 • CPU: Snapdragon 801, takta 2.5 GHz
 • GPU: Adreno 330, takta 578 MHz
 • RAM: 3 GB
 • Interna memorija(ROM): 32 GB, od čega je 20ak GB dostupno glavnom Android OSu, a 10ak „sigurnom“ operativnom sustavu
 • SD kartice: podrška za SD kartice, nije specificiran maksimalni kapacitet, vjerojatno 64 GB
 • Ekran: 5.98-inčni IPS LCD japanskog Sharpa
 • Rezolucija: 2560×1440, gustoće piksela 493 PPI
 • Kamera: dvije stražnje 13 MP kamere, LED bljeskalica, autofokus i prednja kamera od 5 MP
 • Mreža: GSM 850/900/1800/1900, WCDMA: 2100/1900/850/900, FDD: 2100/1800
 • SIM: dvije SIM kartice
 • GPS: GPS\A-GPS
 • Povezivost: Bluetooth, WIFI, 3G i 4G povezivost
 • Senzori i funkcije: svi standardni senzori te dodatno brojač koraka, detektor otkucaja srca i odgovarajući softver namijenjen praćenju zdravstvenog statusa, mogućnost postavljanja lažne lokacije
 • Baterija: 3000 mAh, brzo punjenje – 20 minuta za 30% maksimalnog kapaciteta baterije
 • OS: Android 4.4.4, uz CoolLife UI modifikaciju korisničkog sučelja
 • Cijena: oko 4000 kn

coolpad5 coolpad4

Specifikacije svakako ukazuju na uređaj najviše razine, pa je zbog toga i cijena znatno veća od nekih kineskih flagshipa. Dayton Platinum se što se cijena i specifikacija tiče natječe sa Huawei Mate 7, iPhoneom 6 i Samsungovim Noteom 4. Snapdragon 801 je i dalje vrlo moćan SoC, a njegov nasljednik nudi minimalan porast performansi te stoga i ne čudi činjenica da se Coolpad odlučio za ovaj SoC. Veliki ekran, impresivne rezolucije nudi veću radnu površinu od klasičnih mobitela i smješta ovaj uređaj u kategoriju phableta, kombinacije mobitela i tableta. S obzirom na poslovne korisnike, kao ciljanu skupinu, to je sasvim logičan izbor, jer je funkcionalnost u tom slučaju mnogo bitnije od ergonomije, a klasične funkcije mobitela kao sredstva za pozive i SMS su zapravo sekundarne kod ovakvih uređaja. Što se tiče veličine nema još službene informacije no s obzirom na veličinu ekrana vjerojatno će se kretati blizu dimenzija Motoroline perjanice, Nexusa 6 što znači 159.3x83x10.1 uz moguće varijacije. Debljina će vjerojatno biti i nešto manja nego kod Nexusa 6 zbog manje baterije i aluminijskog kućišta kod Platinum Daytona.

Dizajn je ovoga puta nešto čime se Coolpad doista može pohvaliti, kućište je izrađeno od kvalitetne aluminijske legure vrhunske završne obrade, a pozadini čini oku ugodna mreža kvadratnog uzorka koja osim estetske prihvatljivosti nudi i bolju ergonomiju, jer čini uređaj otpornijim na klizanje. Coolpad je demonstrirao i način obrade aluminija pri izradi kućišta što možete vidjeti ispod i čini se da su primijenili najsofisticiranije procese koji se trenutno koriste u izradi takvih kućišta.

coolpad19 coolpad17 coolpad6 coolpad1

Dodatna pozornost posvećena je i obradi stakla za ekran koje je polirano više puta koristeći različite tehnike kako bi osjećaj prelaska prstom preko ekrana bio što glađi. Osim toga na ekran je apliciran i oleofobični premaz koji djelomično ili potpuno eliminira otiske prstiju, koje nitko ne gleda rado na ekranu svog mobilnog ljubimca.

Stražnja kamera također nudi neke zanimljivosti, jer se zapravo ne radi o jednoj, nego dvije kamere. To nikako nije nevjerojatna novost, jer je upravo to koristio i HTC za promociju svog M8 flagshipa, ali je zanimljivo vidjeti da se i Coolpad odlučio za ovu funkcionalnost. Naime jedan od problema M8 je bio što su oba senzora zapravo bila relativno male razlučivosti, pa je sama ta činjenica limitirala iskoristivost kamere. Coolpad se odlučio za senzore s nazivno većom rezolucijom, pa ukoliko se radi o kvalitetnim senzorima može pružiti neke korisne mogućnost. Dvije kamere prvenstveno omogućuju veću „dubljinu polja“, prevedemo li doslovno „depth of field“. Taj pojam označava udaljenost najbližeg i najdaljeg objekta na fokusiranoj slici. Neke od dodatnih mogućnosti koje se otvaraju su zumiranje bez gubitka kvalitete(ili bolje rečeno sa teško primjetnim gubitkom kvalitete), fokusiranje slike nakon što je snimljena, brisanje objekata sa slike te brži fokus i okidanje. Svakako mogućnosti su velike, ostaje samo pitanje do koje razine je Coolpad odlučio implementirati ove funkcije u svoj „platinasti“ flagship. Primjere fotografija izgledaju obećavajuće.

coolpad8 coolpad11 coolpad13 coolpad14 coolpad9coolpad13

Uz sve navedene kvalitete, ipak najznačajnijom se čini sigurnosni aspekt ovog uređaja, koji je trenutno bez prave konkurencije u svijetu smartphonea. Dosad su „sigurni“ mobiteli uglavnom bili vrlo limitiranog hardvera, te je sigurnost proizlazila iz njihove opskurnosti i malog seta funkcija. Coolpad Dayton Platinum se odlučio za punokrvni smartphone izvrsnih specifikacija o čijoj sigurnosti se brine na hardverskoj razini. Takav oblik zaštite je vrlo rijedak čak i u sferi sigurnih mobitela, poput vrlo razvikanog Blackphonea čija se sigurnost temelji samo na softveru, tj. modifikaciji samog Android operativnog sustava. Coolpad nudi hardversku enkripciju podataka, te hardverski odvojene operacijske sustave između kojih se prelazi u nekoliko sekundi. Jednostavnim rječnikom korisnik koji ima povjerljive podatke na svom mobitelu ima mnogo veće šanse da oni i ostanu povjerljivi. Primjerice zbog neefikasnosti softverske zaštite podataka Blackphone je od svog izlaska već nekoliko puta imao probleme sa sigurnošću u vidu roota, naslijeđenih sigurnosnih bugova iz Androida itd.

Uzevši u obzir sve dosad rečeno, Coolpad Dayton Platinum je odličan uređaj sa aspekta smartphonea, a dodatan napor uložen u sigurnost čini ga svakako i vrhunskim alatom za svakog poslovnog korisnika. Korisnike koji nemaju potrebu za sigurnošću mogla bi odbiti viša cijena ovog uređaja, no iskustvo je dosad pokazalo da u poslovne svrhe, sigurnost doista nema cijenu.

O autoru Tomislav

Student FER-a, ljubitelj tehnologije i znanosti, gamer i zafrkant. Kupuje kineskinje s garancijom, a može i bez:)

Preporučeni članak

Snapdragon 830 će navodno imati 8 jezgri

Snapdragon 820 je trenutno jedan od najbržih čipseta na tržištu i upravo zato su se …

error: Content is protected !!